Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga personliga registreringsskyltar

Aldrig tidigare har så många haft en personlig registreringsskylt. Men intresset verkar avta, förra året ansökte färre än tidigare om en egenpräglad plåt – och möjligen kan de kärvare ekonomiska tiderna ligga bakom.
Trafik • Publicerad 16 januari 2023
I fjol ansökte färre om en personlig registreringsskylt, jämfört med året innan. Arkivbild.
I fjol ansökte färre om en personlig registreringsskylt, jämfört med året innan. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

25 343 stycken. Så många personliga registreringsskyltar finns det i Sverige i dag, enligt siffror från Transportstyrelsen. Drygt 19 000 av dem används i trafiken.

Under åren 2020–2022 beviljades rekordmånga skyltar. Förra året såg man däremot ett minskat intresse för personliga plåtar. 3 412 skyltar tilldelades, en minskning med tre procent jämfört med året innan.

Annons

"Det är möjligt att minskningen beror på mer osäkra ekonomiska tider, och att människor håller lite hårdare i plånboken. Samtidigt kan det röra sig om slumpen eftersom minskningen ändå är ganska liten", säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Inte väcka anstöt

En registreringsskylt får dock inte se ut hur som helst. Den ska innehålla mellan två och sju tecken, kombinationen får inte kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer och den får inte väcka anstöt.

Ett växande problem för utredarna hos Transportstyrelsen är exempelvis personer som vill ha siffror som ska läsas eller tolkas som bokstäver. Ofta handlar det om siffran 1 som kan läsas som bokstaven I, samt om siffran 0 som liknar bokstaven O.

Gäller i tio år

Kostnaden för en personlig skylt är 6 200 kronor, och då gäller licensen i tio år. Därefter kan man förlänga den mot en avgift. Merparten av avgiften går till Skyltfonden, som används för att finansiera projekt som ska höja trafiksäkerheten.

"Den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet", säger Eva Isaksen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons