Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga förgiftade av kolmonoxid

I takt med att elpriserna stiger är det allt fler som söker alternativa sätt att värma upp sin bostad. Enligt Giftinformationscentralen har felaktig uppvärmning sedan i höstas lett till rekordmånga kolmonoxidförgiftningar.
Sjukvård • Publicerad 4 februari 2023
Det är viktigt att elda med ved på rätt sätt. Annars finns det risk att man blir kolmonoxidförgiftad. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Enligt siffrorna i Giftinformationscentralens kommande årsrapport krävdes sjukhusvård i 105 fall förra året – det högsta antalet hittills.

– Det gäller flera fall där man tagit in grillen inomhus efter att man lagat mat på den för att värma upp hemmet, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen.

Annons

Orsaken till förgiftningarna är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig vedeldning. När det eldas felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation, fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till syrebrist.

– När vi kollade närmare på statistiken under en kort period från 1 september till januari har vi haft många fall där orsaken till förgiftningarna berott på felaktig användning av grillar, element, gasol och eldning med ved i hemmet. I fyra allvarliga fall har personer fått behandlas i tryckkammare, säger Peter Hultén.

Risk för dödsfall

– När det blir en liten pyrande brand bildas kolmonoxid. Har man då en dålig ventilation finns det en risk att man blir förgiftad, fortsätter han.

Symtomen på kolmonoxidförgiftning beror på mängden kolmonoxid i luften och hur länge man har vistats i rummet. Några vanliga symtom vid lindrig kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och hjärtklappning.

– Det finns en risk att man dör, säger Peter Hultén.

Ventilationen viktig

För att undvika förgiftning är det viktigt att se till att ventilationen är bra, att veden är torr och att inte använda utomhusprodukter inomhus, exempelvis grill eller värmeaggregat.

– Om man nu tar in en kolgrill i rummet så finns en överhängande risk att drabbas om man är i rummet. Blir man drabbad ska man ta kontakt med sjukvården. Har man kraftig huvudvärk så ska man åka till sjukhus, säger Hultén.

Fakta: Fem råd för säker eldning inomhus

Säkerställ god ventilation

Om du ska elda i kamin eller eldstad är det väldigt viktigt att ha god ventilation. Kontrollera att spjället är öppet och att skorstenen fungerar som den ska.

Använd bara torr ved

Veden ska vara torr och avsedd för eldning. Behandlat trä, särskilt av äldre sort eller som är täckt med gammal målarfärg, kan exempelvis avge giftiga ångor från kemikalier när det bränns.

Grilla aldrig inomhus

Använd aldrig grillen inomhus som värmekälla eller för att laga mat. Du ska även undvika att ta in en kolgrill som nyligen har använts eftersom det medför risk för kolmonoxidförgiftning.

Undvik värmeaggregat för utomhusbruk

Om du ska använda en gasolkamin som värmekälla inomhus måste du vara säker på att den är avsedd för inomhusbruk och att den är välfungerande.

Investera i en kolmonoxidvarnare

Ett effektivt sätt att skydda sig från kolmonoxidförgiftning är att använda kolmonoxidvarnare. Placera varnaren nära platsen där du eldar och se till att den fungerar som den ska. Byt ut batterier regelbundet och testa varnaren minst en gång i månaden.

Giftinformationscentralen ger råd till allmänheten dygnet runt på telefon 010-456 67 00. Är läget akut, ring 112.

Källa: Läkemedelsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons