Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskar fyndar fonder för rekordbelopp

Nysparandet i fonder växer och i juni köpte svenskarna fondandelar för 17,2 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening. Årets första sex månader investerades rekordbelopp och svenskarnas förmögenhet i fonder är nu större än någonsin.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2021
Fondförmögenheten i Sverige är rekordstor och nyinvesteringen ökar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Englundh, sparekonom Fondbolagens förening.Foto: Pressbild / Handout

I juni ökade fondförmögenheten i Sverige med nära 172 miljarder kronor och ligger totalt sett på rekordhöga 6 256 miljarder kronor. Kombinationen av ovanligt stora nyinvesteringar och börsuppgången under årets första halva är förklaringen.

Att tusenlapparna som läggs på fonder blir fler och fler beror på den senaste tidens positiva börsutveckling, tror man på branschorganisationen Fondbolagens förening.

Varnar för kortsiktighet

Annons

– Det är absolut för att vi haft en så stark utveckling och att fonderna gått så bra senaste tiden. Det finns väldigt få som haft en negativ utveckling för sina fonder under senaste tiden, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Ett nyväckt brett intresse för sparande och att det skrivits mycket om aktiehandel tror hon också har bidragit.

Samma analys gör Klas Granlund, chef för Finansinspektionens avdelning för marknadsanalys.

– Vi har under hela pandemin sett att många hushåll trots krisen fått det ganska bra ställt i takt med att räntorna på bolån varit extremt låga, amorteringskravet har pausats och att hushållen inte har spenderat lika mycket. Aktiemarknaden har utvecklats enormt positivt och folk har valt att investera, säger han.

Samtidigt som chanserna till avkastning och mer pengar på sikt ser ljusa ut varnar Johanna Englundh för att tänka kortsiktigt. Många sålde av sina investeringar förra våren när pandemin fick världens börser att störtdyka. Och nu när det går bra är det många som investerar.

– Historiskt har det varit absolut bäst att fortsätta spara även när det går ner. Säljer du av när du haft en negativ värdeutveckling och köper in dig när det gått bra och andelarna är dyrare, gör det att du får en sämre utveckling på ditt långsiktiga sparande, säger hon.

När stigningen på börsen vänder kan det leda till en förmögenhetseffekt, menar Klas Granlund.

– Folk kan då se sig som mindre förmögna och konsumera mindre. Det kan ge effekter på realekonomin, men det är svårt att säga, säger han.

Rekordförmögenhet

Fondföreningen har inga färska siffror på vilken typ av sparare som står för ökningen eller hur stora summor som vanligtvis investeras.

– Våra andra undersökningar av hur folk sparar visar framförallt att man har ett långsiktigt sparande till pensionen, och vanligast är att man sparar mellan 1 000 och 5 000 kronor i månaden i fonder.

Annons

Förutom att miljarderna som svenskarna köper fonder för skjuter i höjden så ökar även den total förmögenheten i fonder. Mer pengar sätts in och värdet på tidigare investeringar ökar när börsen stiger.

– Det är inte så konstigt, ungefär två tredjedelar av fondförmögenheten är ackumulerad avkastning, säger Johanna Englundh.

TT: Ska vi förvänta oss en nedgång nu?

– Nej, det tycker jag inte. Som långsiktig sparare ska man alltid vara förberedd och inte få panik i en nedgång och fatta dåliga beslut. Man ska vara medveten om att fondsparande är en risk, men ger chanser till fin avkastning. Det är hela poängen – ingen vet hur det kommer att utvecklas framöver, säger Johanna Englundh.

Fondsparande

Juni 2021

Fondförmögenheten i Sverige ökade med 172 miljarder kronor.

Den totala fondförmögenheten uppgår nu till 6 256 miljarder kronor.

Det totala nettoinflödet i fonder var 17,2 miljarder kronor, varav aktiefonder stod för största delen, 8,8 miljarder kronor, och räntefonder för den näst största med 4,6 miljarder kronor.

Nya investeringar i fonder månadsvis:

Januari: 14,9 miljarder kronor

Februari: 7,1 miljarder kronor

Mars: 15,8 miljarder kronor

April: 21,5 miljarder kronor

Maj: 11,9 miljarder kronor

Juni: 17,2 miljarder kronor

Källa: Fondbolagens förening

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons