Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordhöga utsläpp från skogsbränder inom EU

Trots att utsläppen från skogsbränder globalt minskade under 2022 uppmättes betydande ökningar i vissa regioner i Europa och Sydamerika. Skogsbränder är en stor källa till luftföroreningar som försämrar luftkvaliteten och kan utgöra hälsorisker.
Klimat • Publicerad 13 december 2022
En skogsbrand härjar i Altura i östra Spanien i augusti. Skogsbränder är en stor källa till luftföroreningar som kan utgöra hälsorisker. Arkivbild.
En skogsbrand härjar i Altura i östra Spanien i augusti. Skogsbränder är en stor källa till luftföroreningar som kan utgöra hälsorisker. Arkivbild.Foto: Alberto Saiz/AP/TT

De totala utsläppen av skogsbränder från länderna inom EU och Storbritannien är mellan 1 juni och 31 augusti de högsta sedan 2007, visar siffror från Copernicus, som är en del av EU:s rymdprogram.

I en del regioner i Frankrike, Spanien och Portugal var de totala utsläppen för samma period de högsta under de senaste 20 åren och ledde till en försämring av den lokala luftkvaliteten.

Annons

Det är de varmare och torrare väderförhållandena som leder till ökade brandrisker i skog och mark. Även i Nord- och Sydamerika ökar utsläppen från vegetationsbränder.

Regioner i Paraguay och Argentina noterade rekordhöga utsläpp mellan januari och mars och i juni och juli inträffade stora och ihållande skogsbränder i Alaska och territorierna Yukon och Northwest i Kanada, vilket resulterade i att rök transporterades in i polcirkeln.

I delstaten Amazonas i Brasilien uppmättes de högsta utsläppen från bränder i juli-augusti under de senaste 20 åren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons