Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rejält vinstlyft för Nordea

Vinsten lyfter rejält för Nordea i tredje kvartalet, upp 17 procent. Vd Frank Vang-Jensen hänvisar till att de nordiska samhällena öppnar upp.
Nordea öppnar även upp kassan för återköp i två omgångar.
Ekonomi • Publicerad 21 oktober 2021
STOCKHOLM 20190905Frank Vang-Jensen räknar med att dela ut mer pengar till Nordeas aktieägare. Arkivbild
STOCKHOLM 20190905Frank Vang-Jensen räknar med att dela ut mer pengar till Nordeas aktieägare. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

– Ett starkt kvartal med god intäktstillväxt och god kostnadskontroll, säger Frank Vang-Jensen till TT.

Rörelseresultat före kreditförluster steg till 1 246 miljoner euro, motsvarande cirka 12,5 miljarder kronor, för årets tredje kvartal, klart högre än vinsten på 1 066 miljoner euro motsvarande förra året.

I linje med förväntningar

Annons

Resultatet låg i linje med förväntningarna, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Han pekar på att det nu tydligt märks att de nordiska samhällena öppnat upp igen. Hushåll och företag är mer på tårna, spenderar mer och lånar mer.

Utlåningen till bostadsaffärer ökar med sex procent, och enligt Frank Vang-Jensen har Nordea plockat marknadsandelar på alla de nordiska marknaderna.

Toppar inte agendan

Huruvida Nordea är intresserat av att ta över Handelsbankens verksamhet i Finland och Danmark som nu är till salu, svarar Vang-Jensen:

– Det är inte i topp på vår agenda.

Aktiekursen faller i den inledande handeln på en allmänt sur Stockholmsbörs. Men hittills i år hör Nordea till de tunga och stora vinnarna på börsen, med ett kurslyft på över 60 procent sedan årsskiftet.

Delårsrapporten kommer dagen efter det att storbanken presenterat ett program för återköp av aktier på högst två miljarder euro (motsvarande 20 miljarder kronor).

Mer att dela ut

Tidigare i oktober har Nordea delat ut sammanlagt 2,9 miljarder euro till ägarna.

Och det finns mer pengar att dela ut, enligt Vang-Jensen.

"Vi har även en dialog med ECB om ett uppföljande program och räknar med att lämna in en formell ansökan i början av 2022", skriver han i rapporten.

Annons

Han utlovar även uppdaterade finansiella mål och en uppdaterad affärsplan:

"Vi har för avsikt att offentliggöra de nya finansiella målen i anslutning till resultatet för fjärde kvartalet och helåret den 3 februari 2022".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons