Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regnig november ökar risk för sorkfeber

Den saknade pusselbiten för att förklara utbrott av sorkfeber har hittats – mycket regn i november.
Kommande vinter riskeras ett nytt utbrott. Nuvarande sorkstam växer och mycket tycks hänga på vädergudarnas makt.
Medicin • Publicerad 17 juli 2021
Skogssorken är kopplad till flera sjukdomar som sprids från djur till människa. Därför är den extra intressant för forskare att lära sig mer om. Arkivbild.
Skogssorken är kopplad till flera sjukdomar som sprids från djur till människa. Därför är den extra intressant för forskare att lära sig mer om. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Frågan om varför antalet fall av sorkfeber hos människor varierar stort mellan vintrarna och varför det blev ett stort sorkfeberutbrott med över 2 000 fall i norra Sverige 2007 har gäckat forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå i flera år.

Genom att kombinera tidsserier över infektionsgraden hos skogssork med nederbördsmängden, och om nederbörden kom som regn eller snö, har de nu avslöjat ett tydligt mönster.

Annons

– Det verkar nästan inte spela någon roll hur vädret är resten av vintern, om det är mycket regn i november så ökar infektionsgraden hos sorkarna, säger Frauke Ecke, projektledare och universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå.

Sorkfeber vanligast i norr

Skogssork finns över nästan hela Sverige men över 90 procent av sorkfeberfallen hos människor finns i de fyra nordligaste länen i landet.

Är det fluffig snö på marken så har sorkarna lätt att röra sig över stora ytor under det skyddande snötäcket. Kommer det regn på snön finns inget utrymme för gnagarna att röra sig, de samlas på de ställen som inte upptas av regn eller is och virusspridningen sinsemellan ökar.

Risk i vinter

För att risken ska öka för människor att bli smittade krävs också att det är ett så kallat toppår för skogssorken. Ungefär vart tredje till vart fjärde år är sorkpopulationen ovanligt stor, sedan bryter stammen ihop och djuren blir mycket färre innan de successivt bygger upp stammen igen.

Eftersom den globala uppvärmningen har gjort milda novembermånader i norr vanligare så har risken för att det sammanfaller med ett toppår för sorken ökat.

– Om det blir mycket regn i november i år så finns risk för utbrott av sorkfeber, säger Frauke Ecke och fortsätter:

– Man pratar om klimatförändringarnas konsekvenser i framtiden, men det vi ser i den här studien är att det redan har hänt.

Sjukvården förvarnas

Den nya upptäckten kan hjälpa sjukvården att vara förberedda nästa gång fallen av sorkfeber ökar.

– Utbrottet 2007 kom som en överraskning för regionerna. Man har lärt sig mycket om sjukdomen sedan dess. Våra sorkprognoser är ganska pålitliga, om man ser att ökningen av skogssork fortsätter i höst och det blir regnigt i november så är det läge att gå ut med varning och be folk vara försiktiga, säger Frauke Ecke.

Fakta: Sorkfeber

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken.

Sorkfeber är i princip begränsad till områden norr om Dalälven, även om enstaka fall har rapporterats från andra områden.

Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.

Symtomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda. Nästan alla tillfrisknar utan kvarstående men.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Sorkfeber

Det finns inget vaccin mot sorkfeber, men för att förebygga smittspridning bör man tänka på följande:

Undvik direktkontakt med gnagare.

Undvik inandning av damm som kan vara förorenat av sorkens utsöndringar.

När du städar bör du inte dammsuga eller torrsopa. Spreja i stället med disk- eller desinfektionsmedel och gör sedan rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efteråt med tvål eller desinfektionsmedel.

Använd handskar vid hantering av avföring, döda sorkar eller föremål där sorkar ofta befinner sig, till exempel ved.

För extra säkerhet kan andningsskydd som används på rätt sätt minska risken för överföring av luftburen smitta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons