Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regionen om anmälningarna: ”Vi har lärt oss mycket”

Hittills i år har Region Blekinge anmält 54 allvarliga händelser kopplat till coronapandemin.
Olyckligt, menar HR-chef Karin Norgren, men säger ändå att de har lärt sig mycket av pandemiåret.
- Vi har fått en unik möjlighet.
Blekinge • Publicerad 15 september 2020
HR-chef Karin Norgren säger att coronapandemin har gett regionen en möjlighet i att träna på att ställa om snabbt i kris.
HR-chef Karin Norgren säger att coronapandemin har gett regionen en möjlighet i att träna på att ställa om snabbt i kris.Foto: Staffan Lindbom

Allra värst var det i maj och juni, då spreds smittan på flera vårdavdelningar på Blekingesjukhuset, men även på akuten och kirurgen.

– Smittan accelererade och det är olyckligt att det drabbade våra medarbetare. Men vi har kunnat hantera det och agera snabbt. Redan i mars fick vi uppdrag att göra riskbedömningar med scenariot att 20 till 40 procent av personalen var smittad och sedan dess har vi kontinuerligt gjort omfattande riskbedömningar, säger Karin Norgren, HR-chef för hälso- och sjukvården.

Annons

Att de har anmält så många som totalt 58 allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket hittills i år är inte så konstigt menar HR-chefen.

– Covid-19 klassas som en klass 3-smitta och det ska alltid anmälas till Arbetsmiljöverket, det är därför anmälningarna sticker iväg i år. Men det är svårt att veta var man har blivit smittad därför utgår vi alltid från att anmäla det som en skada, för vi vet inte, konstaterar Karin Norgren.

Majoriteten av anmälningarna handlar alltså om sjukvårdspersonal som smittats av covid-19 på arbetet eller att de exponerats utan att smittas. Men Karin Norgren tycker att den största risken handlar om något helt annat.

– Den mentala påfrestningen i att inte veta. Osäkerheten, att inte veta om det har smällt till med smitta och en massa nya inlagda på kort tid. Osäkerheten ger en stress och det tror jag är den största risken för vår personal.

Värst drabbade är enligt Karin Norgren personalen på vårdavdelningar och andra dygnet runt-avdelningar som intensiven och akuten.

– Men jag vill också understryka att alla har haft det tufft och att personalen har gjort ett fantastiskt arbete under pandemin. Vi som ledning har försökt göra vad vi kunnat och träffats i ledningsgrupper i princip varje dag för att planera utifrån ny information som kommit in.

Har Region Blekinge som arbetsgivare då lärt något av coronapandemin och alla anmälningar till myndigheter? Jättemycket tycker Karin Norgren.

– Hur otroligt svårt men viktigt det är att ha en tät dialog mellan olika delar av organisationen samtidigt. Vi har lärt oss att ställa om snabbt, att vi som organisation kan agera snabbt om alla är i samma rum. Coronapandemin har gett oss en unik möjlighet att träna på att snabbt ställa om vid kris, om man ska säga något positivt om det som sker, säger Karin Norgren.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons