Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regionen avbryter upphandling av sjukvårdslager

Inget av de två anbud som kommit in duger. Region Blekinge avbryter därmed upphandlingen av lokaler för en ny materialdepå. Samtidigt pågår fortfarande ett skadeståndsmål med ett av företagen som lämnade anbud.
Blekinge • Publicerad 12 juli 2019
Regionens nya sjukvårdslager har blivit en långdragen historia.
Regionens nya sjukvårdslager har blivit en långdragen historia.Foto: Marcus Palmgren

Historien om ett nytt lager för sjukvårdsmaterial går flera år bakåt i tiden och två företag har under tiden stått i fokus för uppdraget, Acrinova och Invextio. Även den här gången inkom anbud från de båda företagen, men inget av anbuden uppfyller de obligatoriska kraven.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna gå vidare. Nu måste vi avbryta upphandlingen, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef på Region Blekinge.

Annons

Materiallagret har varit trångbott i fler år och redan 2015 påbörjades arbetet med att hitta nya lokaler. 2017 fick dåvarande Landstinget Blekinge bakläxa på sitt hyreskontrakt på en då ännu inte byggd lagerlokal vid E22 i Nättraby. En upphandling skulle ha gjorts enligt både förvaltningsrätt och kammarrätt. Kontraktet ogiltigförklarades och revs upp på lokalen, som stått tom sedan den blev färdigbyggd.

– Det är naturligtvis jätteolyckligt att vi måste avbryta. Syftet var ju att komma vidare genom att göra en formell upphandling, säger Joakim Kristensson.

Hur akut är det?

– Enligt de uppgifter som jag har fått så har man vidtagit åtgärder så det finns inget akut arbetsmiljöproblem. Men det sker ombyggnader på området så materialdepån behöver flyttas i alla fall.

Efter domen 2017 stämdes regionen på mångmiljonbelopp av två olika fastighetsföretag, samma företag som alltså lämnad anbud i den nya upphandlingen. Ett av målen är avgjort och där fick regionen betala tre miljoner kronor i skadestånd. Det andra målet, där Acrinova har stämt regionen, pågår fortfarande.

Det var i maj 2018 beslutade landstingsstyrelsen att göra en upphandling av en materialdepå och hur lång tid det kan ta innan ett nytt lager är på plats kan Joakim Kristensson inte svara på.

– Nästa steg är att frågan lyfts i serviceutskottet på deras första möte i augusti, så det blir ingen kort process.

BAKGRUND

Från trångboddhet till rättslig tvist – Detta har hänt

2015 - Depån är trångbodd. Den används både av landstinget Blekinge och Region Kronoberg, men också för sjukvårdsmaterial till kommunerna. Vid skyddsrond har brister påpekats. En större ombyggnad börjar diskuteras. Under ett lokalplaneringsmöte i juni övervägs tillbyggnad. Som alternativ ska externa hyreslokaler undersökas utanför sjukhusområdet. I augusti görs ett besök på Nättraby bruk för att titta på en möjlig lokal, som ägs av Invexito.

16 november 2015 – Landstingsstyrelsen tar beslut att förvaltningschefen på landstingsservice ska få i uppdrag att flytta lagret till annan lokal som finns tillgänglig.

17 november 2015 – Landstinget kontaktar Invexito i epost med information om beslutet, och att det finns önskemål att diskutera ett skarpt hyreskontrakt.

November och december 2015 – Fler intressenter har dykt upp med lokaler, däribland Acrinova som har planer på en nybyggnation i Nättraby. Invexito får epost om att det inte går att ge något besked om kontrakt i närtid.

29 april 2016 – Ett hyresavtal undertecknas på Acrinovas lokal som blivande lager av en områdeschef. Acrinova söker därefter bygglov och får startbesked under augusti.

20 oktober 2016 – Invexito vänder sig till Förvaltningsrätten och begär överprövning av landstingets lokalavtal.

29 november 2016 – Landstingsstyrelsens arbetsutskott har en informationspunkt om nya lokaler för depån.

2 maj 2017 – Förvaltningsrätten ger Invexito rätt. En upphandling borde ha gjorts. Avtalet ogiltigförklaras. Domen överklagas av Acrinova.

4 juli 2017 – Kammarrätten slår fast förvaltningsrättens dom. Acrinova överklagar igen.

2 oktober 2017 – Högsta förvaltningsdomstolen meddelar att den inte kommer att pröva ärendet. Därmed ogiltigförklaras hyresavtalet på lagret och en upphandling ska göras.

19 oktober 2017 – Invexito kommer med ersättningskrav mot landstinget Blekinge.

5 april 2018 – Invexito lämnar in en stämning om skadestånd på 11 371 828 kronor mot landstinget Blekinge till Blekinge tingsrätt.

1 maj 2018 – Acrinova kräver 11 741 729 kronor av landstinget Blekinge i en stämning till Blekinge tingsrätt.

Källor: Revisorsrapport om Granskning av ärendehanteringen gällande materialdepån, 2017, samt stämningshandlingar till Blekinge tingsrätt

Karolin Johansson
Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons