Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Region i rävsax när pensionskostnad rusar

Pensionskostnaderna i Region Skåne väntas i år öka med fyra miljarder kronor – ungefär lika mycket som det kostar att driva Helsingborgs lasarett i ett år. En enig regionstyrelse vänder sig till finansdepartementet och kräver ökat statsbidrag.
Sjukvård • Publicerad 12 maj 2023
Den väntade ökningen av pensionskostnaden i Region Skåne motsvarar ungefär vad det kostar att driva Helsingborgs lasarett ett år, enligt regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Arkivbild.
Den väntade ökningen av pensionskostnaden i Region Skåne motsvarar ungefär vad det kostar att driva Helsingborgs lasarett ett år, enligt regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Regionen har hamnat i en rävsax eftersom pensionerna är värdesäkrade mot inflationen, medan statsbidragen inte ökar i samma takt.

– När inflationen sticker iväg så här mycket är det rimligt att staten räknar upp sina statsbidrag, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Annons

Förra året gick Region Skåne med 2,9 miljarder kronor i överskott och det täcker en del av den rusande pensionskostnaden, men inte hela. Sonesson ser inte höjd regionskatt som ett alternativ.

– En kommunal och regional skatt är proportionerlig och slår rakt över för hög- och låginkomsttagare. Därför är det bättre att staten, som har progressiv skatt, går in och hanterar när det är sådan här inflation, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons