Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regimkritisk protest inför Kinas partikongress

En regimkritisk protest mot Kinas ledare Xi Jinping har genomförts inför den kommunistiska partikongressen som inleds i Peking på söndag.
Myndigheter slog till hårt mot den ovanliga protesten. Alla referenser på sociala medier togs bort av censorer.
Kina • Publicerad 14 oktober 2022
Förberedelser inför det kinesiska kommunistpartiets kongress i Peking.
Förberedelser inför det kinesiska kommunistpartiets kongress i Peking.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Säkerhetsarrangemangen är omfattande inför partikongressen där Xi Jinping väntas bli omvald som ledare för en tredje mandatperiod. Varje form av protest slås omedelbart ned.

Så även mot den man som på torsdagen höll upp banderoller med kritik mot Kinas ledning: "Nej till covidtest, nej till lockdown, nej till kulturrevolution, nej till lögner", stod det på en banderoll. Demonstranten uppmanade även kineser att strejka för att få bort "den fördömda diktatorn Xi Jinping".

Annons

Protesten i Peking spreds på sociala medier. Kinesisk mediecensur blockerade inlägg och relaterade nyckelord. På fredagsmorgonen lyckades censorer stoppa den sista hashtaggen med koppling till protesten: "jag såg det, jag glömmer det inte".

Vittnen till protesten vågade inte berätta om händelsen med risk för repressalier, skriver AFP.

Inför partikongressen tvingas tunnelbaneresenärer genomgå extra säkerhetskontroller och postpaket granskas. Frivilliga är dessutom anlitade för att till myndigheter rapportera avvikelser och "oegentligheter" från Pekings bostadsområden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons