Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen vill ha licens för familjehem

Regeringen vill att familjehem och jourhem ska licensieras. Socialtjänstministern säger att det kommer att innebära en större trygghet för familjerna men särskilt för de placerade barnen.
Politik • Publicerad 6 december 2022
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Arkivbild.
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– De här familjerna som öppnar upp sina hem och engagerar sig i barn och ungdomars liv måste kunna förvänta sig bra och hållbara regler, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialtjänsten gör redan i dag en utredning av hem som vill ta emot barn och unga som kan ha haft en uppväxt kantad av våld och missbruk.

Annons

Nu vill regeringen att regelverket tydliggörs i form av en licens för familjehem och jourhem. I dag finns inte ens ett nationellt register för dessa, påtalar Waltersson Grönvall.

– Vi behöver en översyn, säger hon.

Mindre kommuner har också generellt svårare förutsättningar att göra utredningar av vilka som är lämpliga hem, enligt ministern.

– Genom att säkerställa att man är licensierad så kan man säkerställa att barn får ett kvalitativt omhändertagande.

Ambitionen är att få förslaget på plats så fort som möjligt. Flera utredningar på området ska presenteras under våren. Det handlar enligt ministern om att ta ett helhetsgrepp om ersättningsmodeller, barns rätt till utbildning och läkarvård för de som är familjehemsplacerade.

– Det här är en del av de förslag som jag vill genomföra för att förbättra utsatta barns situation, säger Camilla Waltersson Grönvall.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons