Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen slopar karensavdraget på nytt

Slopat karensavdrag, smittbärarpenning och ersättning för sjuklönekostnader. Det är några av åtgärderna som återinförs när regeringen nu förbereder för ökad smittspridning.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2021
Finansminister Mikael Damberg (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) på tisdagens pressträff.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De ekonomiska åtgärder som vidtas ska bland annat underlätta för människor att stanna hemma från jobbet vid symptom.

– Med de här stödåtgärderna hoppas vi kunna bidra till att minska smittspridningen och på så sätt slippa införa mer inskränkande smittskyddsrestriktioner, säger finansminister Mikael Damberg (S) på regeringens pressträff.

Gäller från onsdag

Annons

På åtgärdslistan står slopat läkarintyg för smittbärarpenning, tillfällig föräldrapenning vid exempelvis skolstängning eller för vissa nyligen allvarligt sjuka barn samt tillfälligt slopat karensavdrag för anställda och egenföretagare.

Även arbetsgivare som drabbas av ovanligt höga sjuklönekostnader ska ersättas. Dessutom införs skattefri parkeringsförmån för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

– Stöden kommer att ligga med i en extra ändringsbudget som läggs på riksdagens bord efter årsskiftet, men dessa ersättningar kommer att retroaktivt från och med onsdagen, säger Damberg.

Stöden kommer att gälla mellan 8 december och 31 mars 2022.

Det står även klart att evenemangsstödet förlängs.

Almega: Inte tillräckligt

Arbetsgivarorganisationen Almega välkomnar beskedet om ersättning för höga sjuklönekostnader. Samtidigt efterlyser man fler åtgärder, däribland ytterligare uppskjutning av skatteinbetalningar för företag.

"Dessutom saknar jag besked om omställningsstödet. Stödet täcker upp för vissa fasta kostnader, vilka givetvis kvarstår även om ett företag på grund av åtgärderna får sin verksamhet begränsad", säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons