Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap

Rawa Majid, även kallad "Kurdiska räven", riskerar att förlora sitt turkiska medborgarskap, rapporterar SVT.
Om det blir verklighet skulle det innebära "ett hinder mindre" för utlämning, säger den svenske åklagaren Henrik Söderman.
Brott • Publicerad 21 september 2023
Rawa Majid, även kallad "Kurdiska räven". Arkivbild.
Rawa Majid, även kallad "Kurdiska räven". Arkivbild.Foto: Tullverket

En pågående rättsprocess om urkundsförfalskning kan sluta med indraget medborgarskap, visar turkiska domstolshandlingar enligt SVT.

När Rawa Majid fick turkiskt medborgarskap genom investeringar i landet fick han också skydd mot att bli utlämnad till Sverige. Men sedan förra året pågår en rättegång där den kända gängledaren anklagas för förfalskning, som ska ha skett i samband med att han blev turkisk medborgare.

Annons

I Sverige är Rawa Majid häktad i sin utevaro i fyra fall och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott.

Nekar till anklagelserna

I Turkiet är Rawa Majid registrerad i ett helt annat namn, Miran Othman. Namnet kommer från ett irakiskt pass som ska ha använts som grund för hans turkiska identitetshandlingar och medborgarskap.

Fallets åklagare hävdar att det förekommit förfalskningsbrott i samband med att han blev medborgare i Turkiet. Han anklagas för att försöka fly kopplingen till sin svenska identitet och hans efterlysning av Interpol, rapporterar SVT.

Rawa Majid nekar till anklagelserna och hävdar att han på laglig väg ska ha bytt namn i Irak för att underlätta en konflikt om ett arv.

Flera grova våldsbrott, där barn och unga skjutits ihjäl, har skakat främst Uppsala och Stockholmsområdet under september. Bakgrunden uppges vara en intern konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket, som leds av Rawa Majid.

"Ett hinder mindre"

En av de åklagare som driver mål mot Rawa Majid i Sverige är Henrik Söderman. Han begärde honom utlämnad redan under våren 2022, men fick då nej.

Han vill inte svara på om han har haft kontakt med turkiska åklagare om rättsprocessen i Turkiet.

– Det håller vi inom utredningen, säger han.

TT: Hur bedömer du chanserna att få honom utlämnad om han blir av med sitt turkiska medborgarskap?

– Han är ju internationellt efterlyst fortfarande och skulle det hindret försvinna så är det i vart fall ett hinder mindre, säger Henrik Söderman.

Annons

TT: Vilka hinder skulle kvarstå?

– Det får man fråga Turkiet om.

Rawa Majid – "Kurdiska räven"

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Encrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping och Nyköping kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot som leds av Majid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons