Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rättsstriden mellan EU och Polen hårdnar

EU slår återigen fast att Polens nya domstolsregler bryter mot EU-rätten. Tonläget skruvas därmed upp ytterligare ett snäpp mellan Bryssel och Warszawa.
Polen • Publicerad 15 juli 2021
EU-domstolen i Luxemburg.
EU-domstolen i Luxemburg.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Under torsdagen kom EU-kommissionen med en skarp varning till Polen: EU-lagar har företräde och kommissionen kommer att se till att den principen följs.

"EU-lag har företräde över nationell lag. Alla beslut från EU-domstolen. . .är bindande för alla medlemsländers myndigheter och nationella domstolar." skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Annons

Bakgrunden är att den polska författningsdomstolen slagit fast att polsk lag går före EU-rätten. Detta som svar på att EU-domstolen utfärdat ett tillfälligt beslut om att Polen omedelbart måste stoppa verksamheten i den "disciplinära nämnd" som inrättats i landets högsta domstol.

Den disciplinära nämndens uppgift i Polen är att övervaka ledamöterna i högsta domstolen och har befogenhet att upphäva deras immunitet, sänka deras löner och dra dem inför rätta.

Reformen undergräver domstolsväsendets oberoende och är därmed oförenlig med EU-rätten, ansåg EU-domarna i Luxemburg.

EU-kommissionen skriver också på torsdagen att beslutet från den polska författningsdomstolen "återigen bekräftar vår oro om situationen för rättsstaten i Polen".

Warszawa och Bryssel har varit på kollisionskurs i åratal över juridiska reformer som genomförts av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Att vägra följa EU-domstolens beslut och domar kan leda till böter för Polen. I förlängningen kan landets medlemskap i EU ifrågasättas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons