Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rapport: Kriminaliteten i byggbranschen ökar

Arbetsmarknad • Publicerad 7 maj 2022
Fusket i byggbranschen har fortsatt under pandemin, enligt en färsk rapport. Arkivbild.
Fusket i byggbranschen har fortsatt under pandemin, enligt en färsk rapport. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen(NTB/TT

Arbetslivskriminalitet är ett växande problem i Sverige och byggbranschen är hårt drabbad. Sedan 2016 har 149 företag i Stockholmsområdet upptaxerats med totalt över 100 miljoner kronor, enligt den senaste rapporten från Fair Play Bygg, ett branschsamarbete för rättvisare konkurrens.

Förra året lämnade Fair Play Bygg vidare 249 ärenden, fler än någonsin, om misstänkt brottslighet till polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Bland brotten som utreds finns människohandel och penningtvätt.

Annons

Fusket domineras av svartarbete som utförs av utländska arbetare, enligt rapporten. Ofta handlar det om utomeuropeiska arbetare som hamnar längst ner i arbetsmarknadens hierarki. Ersättningen ligger på mellan 20 och 100 kronor i timmen.

Enligt rapporten har tipsen om oegentligheter fortsatt strömma in i hög takt även under coronapandemin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons