Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

RÅ prövar om Estoniakatastrofen ska utredas

Riksåklagaren (RÅ) ska pröva om förundersökningen om brott i samband med Estoniakatastrofen ska tas upp igen, rapporterar .
En förundersökning inleddes efter förlisningen, men den lades ner efter några år.
Estoniakatastrofen • Publicerad 8 november 2020
Bild ur den dokumentärserie som kom med uppgifter om ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden tagen med hjälp av dykrobot.
Bild ur den dokumentärserie som kom med uppgifter om ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden tagen med hjälp av dykrobot.Foto: Dplay/TT

I september presenterades nya uppgifter om skador på Estonias skrov i en dokumentärserie. En man som överlevde förlisningen har därefter begärt att förundersökningen ska återupptas.

Gunnar Merkel, tillsynschef vid RÅ, säger att han kommer att titta på eventuella brottsmisstankar.

Annons

– Vi har ju regler att hålla oss till vad gäller preskription, säger han till Ekot.

Merkel hoppas komma fram till ett beslut inom några veckor.

I Estoniakatastrofen 1994 omkom 852 människor.

I dokumentärserien på Dplay kom uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov, och nya krav restes på att vraket behöver undersökas. Senare offentliggjordes upptäckten av ytterligare ett hål i skrovet.

Men inget beslut om Estonias vrak ska undersökas igen har fattats.

– Det blir inte i år, det blir efter årsskiftet tidigast som jag kan tänka mig nu, sade Statens haverikommissions utredare Jörgen Zachau nyligen till radion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons