Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Prutmånen stor – räntan långt under listpriset

Stirra dig inte blind på bankernas annonserade bolåneräntor.
Prutmånen har växt sig större. Det går att komma långt under listpriserna, visar statistiken.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2023
Stor skillnad på faktisk och annonserad bolåneränta.
Stor skillnad på faktisk och annonserad bolåneränta.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landshypotek berättar i ett pressmeddelande att dess snitt på tremånadersräntan under december låg på 3,26 procent. SBAB hade en snittränta (tre månader) på 3,42 procent. Nordea har en snittränta på 3,68 procent, att jämföra med storbankens listpris på 4,59 procent.

Flera av de andra bankerna har inte hunnit rapportera sina snitträntor ännu, något de är tvungna att redovisa på sina sajter fem dagar efter den gångna månadens utgång. Snitträntan är den genomsnittliga räntan som kunderna faktiskt har fått.

Annons

Swedbank hade i november en genomsnittlig tremånadersränta på 3,41 procent. Listräntan, den ränta banken annonserar utåt, låg då på 4,64 procent – en skillnad på 1,23 procentenheter.

Likadant ser det ut hos många andra. SEB:s snittränta låg i november på 3,12 procent. Räntan, enligt prislistan, låg på 4,29 procent.

Och när bankernas ekonomer gör prognoser för boräntan är det listpriserna de använder. I exempelvis Nordeas boränteprognos skissar banken på att tremånadersräntan ska ligga på 5,25 procent från och med februari när Riksbanken väntas höja styrräntan ytterligare en gång, förmodligen 0,50 procentenheter enligt vad bedömarna gissar på i dagsläget.

Men enligt snitträntorna skulle alltså de bästa tremånadersräntorna hos de billigaste bankerna snarare fortsatt ligga under fyra procent, även inklusive den väntade räntehöjningen från Riksbanken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons