Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Privatjet störtade i havet utanför Lettland

En okontaktbar privatjet störtade i Östersjön utanför Lettland sedan det passerat genom svenskt luftrum. Fyra personer befaras ha omkommit.
Det handlar sannolikt om en läcka i flygplanet som fått syret att ta slut, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.
Olyckor • Publicerad 4 september 2022
Flygplanet kraschade vid 19.45-tiden på söndagen nordväst om den lettiska staden Ventspils. Bilden visar hur flygplanet färdades fram till dess att det störtade.
Flygplanet kraschade vid 19.45-tiden på söndagen nordväst om den lettiska staden Ventspils. Bilden visar hur flygplanet färdades fram till dess att det störtade.Foto: Flightradar24/TT
Olycksplanet är av samma modell som det på bilden. Arkivbild.
Olycksplanet är av samma modell som det på bilden. Arkivbild.Foto: The Peter Butt Aviation Collection/TT

Flygplanet störtade vid 19.45-tiden på söndagen nordväst om den lettiska staden Ventspils.

Ett flygplan och en helikopter från svenska myndigheter skickades tidigt till nedslagsplatsen för att bistå den lettiska räddningstjänsten.

Annons

– Vårt kustbevakningsflyg kom dit först och lokaliserade en oljefläck med små vrakdelar, vilket tyder på en våldsam krasch, säger Lars Antonsson, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

"Inte hittat någonting"

Räddningspersonalen kunde inte hitta någon överlevande bland de fyra personer som uppges ha befunnit sig i planet.

– Chansen är nästintill obefintlig, vi har inte hittat någonting. Man kan tänka sig att personerna följt med flygplanet ned, säger Lars Antonsson.

De svenska resurserna kallades tillbaka till Sverige kring klockan 21.00.

– Letterna utför nu ett sista sök. Man vill utesluta alla möjligheter till att finna någon vid liv innan man avslutar. Därför söker man en stund till, säger Lars Antonsson vid 22.30-tiden på söndagen.

Även ett passagerarfartyg engagerades av lettisk räddningstjänst för att gå mot nedslagsplatsen. Den lettiska flygmyndigheten uppgav under kvällen att räddningspersonal från Sverige, Litauen och Lettland arbetat med kraschen.

Tappade kontakten

Planet, en Cessna 551 med fyra personer ombord, skulle ha landat i Köln i Tyskland men fortsatte nordost, rapporterar tyska tidningen Bild. Tidningen skriver att flygledare tappade kontakten med flygplanet när det befann sig över Frankrike. Enligt sajten Flightradar24 lyfte det i Jerez i södra Spanien men är registrerat i Österrike.

Tyskt och danskt stridsflyg var uppe vid privatjeten utan att se någon i cockpit, uppger Sjö- och flygledningscentralen för TT.

Det är ännu inte fastslaget vilket land som får huvudansvar för haveriutredningen. Men avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission påpekar att planet inte försvann på svenskt territorium.

Kontaktat Lettland

– Som det ser ut för oss på Statens haverikommission just nu är det här ingenting som vi får huvudansvar för, även om vi blir involverade eller erbjuder vårt stöd, säger han till TT.

Annons

– Vi är i dialog med alla involverade och har redan kontaktat Lettlands utredningsmyndighet.

Flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll på Nordic Safety Analysis Group säger till TT att det låter som att flygplanet har drabbats av dekompression och att personerna ombord då har blivit medvetslösa.

– Av någon anledning har den lufttäta kabinen haft ett läckage, säger Kjäll.

"Medvetslös på 30 sekunder"

Scenariot utgår från att piloten inte hunnit koppla ur autopiloten för att gå ned på låg höjd tillräckligt snabbt.

– På den här marschhöjden, som även de här små jetplanen har, omkring 10 000 meter är det väldigt lite syre. Man blir medvetslös på 30 sekunder.

– Det är inte säkert att man märker att trycket sjunker.

Modellen Cessna 551 har inga färdskrivare, så kallade svarta lådor, som större flygplan måste bära, enligt Hans Kjäll som bedömer att förloppet lär bli svårutrett när vraket väl hittas. Om dekompression är orsaken är det inte helt ovanligt, påpekar han.

– Det förekommer då och då att man får dekompression och blir överraskad, säger Kjäll.

Fakta: Cessna Citation II

Cessna 551 är en undervariant av flygplanstypen Cessna Citation II. Flygplanet är av typen affärsjet med plats för sju till tio passagerare och en pilot.

Totalt har över tusen exemplar av Cessna Citation II tillverkats mellan åren 1978 och 2006. Modellen har ett vingspann på 15,9 meter och en längd på 14,4 meter.

Planet drivs av jetmotorer.

Källor: Skybrary, Textron Aviation, Kapajet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons