Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Privatekonom: Vi fortsätter resa trots nedgången

Ränteuppgångarna, boprisfallet och de höga matpriserna borde tala för en drastisk nedgång i hushållens konsumtion. Ändå fortsätter vi lyxa med skid- och solresor.
– Resa är den lyxkonsumtion man helst behåller, säger privatekonomen Américo Fernández.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2023
Hushållen har inte dragit ner på sin konsumtion lika mycket som man trott, enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.
Hushållen har inte dragit ner på sin konsumtion lika mycket som man trott, enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen / TT
"Resa är den lyxkonsumtion man helst behåller", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.
"Resa är den lyxkonsumtion man helst behåller", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med tanke på det ekonomiska läget hade man kunnat tänka sig att hushållen skulle smälla ihop plånböckerna både snabbare och hårdare än vad de gjort hittills.

Tydliga nedgångar syns i konsumtionen, men inte så drastiska som man trott, enligt SEB:s sparekonom Américo Fernández.

Annons

– Allt har egentligen talat för att hushållen ska dra in rejält på sin konsumtion, men vi har inte riktigt sett det på en bred front, säger han och uppger att SEB-ekonomerna är "relativt förvånade" över detta.

Fortsätter resa

En förklaring kan vara rekordsparandet under pandemiåren då vi inte kunde konsumera och leva som vanligt, enligt Fernández.

– Man har byggt upp i ladorna och nu när det känns mer ansträngt så tar man av det här sparandet, säger han.

Att vi fick skjuta utlandsresor på framtiden kan också gett upphov till ett uppdämt behov av att komma ut i världen.

Det är något som visat sig under sportlovsveckorna och inför sommaren, enligt privatekonomen. I stället verkar hushållen dra ner på varor och tjänster som är kopplade till vardagen, säger han.

– Resa är nog den lyxkonsumtion som man helst behåller medan man snarare drar ner på restaurangbesök och sällanköpsvarorna.

Blir mer ansträngt

Men sparpengarna räcker inte hur länge som helst och konsumtionen kommer sannolikt att sjunka mer framöver, enligt Américo Fernández.

– Förr eller senare kommer man inte vilja använda mer av sparkapitalet eftersom man vill ha en buffert kvar.

I nuläget är bedömningen att vi ännu inte sett slutet av inflationsuppgången. De senaste siffrorna visar att inflationen, enligt måttet KPI, sjönk på totalen i januari. Samtidigt steg den underliggande inflationen som rensats på energipriser.

– Det här närmaste halvåret kommer det bli mer ansträngt privatekonomiskt och då är också bedömningen att hushållen kommer att behöva dra in tydligare på sin konsumtion, säger Fernández.

Elstöd och skatteåterbäring

Annons

Det finns ett antal faktorer som, förutom räntehöjningar och inflation, kan påverka hushållens konsumtion framöver.

Ett exempel är kronan och hur mycket eller lite den tappar i värde framåt. Om den förblir svag kan det påverka hur mycket pengar svenskarna kan göra av med på utlandsresorna, enligt Fernández.

– De som är ute och åker skidor utomlands nu kommer nog komma tillbaka och ta sig en liten funderare och tänka: "oj det här blev nog lite dyrare än vad jag trodde", på grund av den svaga kronan, säger han.

Just nu betalas också det första elstödet ut till hushåll i den södra halvan av Sverige. Och någon gång framöver kommer ännu ett stöd, till hushåll i hela landet, enligt regeringen. Under våren och sommaren kommer även skatteåterbäringen.

Vad hushållen väljer att göra med dessa pengar är någonting SEB-ekonomen kommer att följa, säger han.

– Hushållen får en del pengar i plånboken och frågan blir då om de här ränteuppgångarna har börjat kännas mer för hushållen, som då kommer sätta de här pengarna i ett sparande. Eller om man kommer att använda dem för att hålla uppe sin konsumtion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons