Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

G7-länderna vill ha pristak på rysk olja

Stormaktsklubben G7 – där USA, Japan och ledande EU-länder är med – säger att den snarast kommer att gå vidare för ett införande av ett pristak på rysk olja.
Syftet är att begränsa Rysslands oljeintäkter och därmed minska det finansiella stöd oljepengarna utgör för Rysslands Ukrainakrig.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
G7-länderna på väg att föreslå pristak på rysk olja. Arkivbild
G7-länderna på väg att föreslå pristak på rysk olja. ArkivbildFoto: AP

"Vi förbinder oss att snarast arbeta med slutförandet och genomförandet av denna åtgärd", uppger finansministrarna från G7-länderna i ett uttalande, enligt AFP.

Pristaket innebär i praktiken att det även framöver blir tillåtet att importera rysk olja, men till ett maxpris. Detta kan innebära att EU-länderna måste justera sitt sjätte sanktionspaket mot Ryssland, som förbjuder import av rysk olja från och med den 5 december och raffinerade oljeprodukter från den 5 februari nästa år, rapporterar Bloomberg. EU-sanktionerna ska även stoppa tredje land att använda finansiella tjänster och försäkringar från EU-baserade bolag i oljeaffärer i Ryssland.

Annons

Enligt en Financial Times-källa ska dock det pristak som nu föreslås gå att införa i kombination med EU:s sanktionspaket.

EU-landet Ungern har än så länge signalerat att man kommer att motsätta sig någon form av pristak på rysk olja, vilket kan krångla till förhandlingarna mellan EU-länderna i frågan.

Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak har varnat för att pristaket kommer att skapa stora obalanser på råvarumarknaden och att den ryska regeringen kommer att stoppa leveranser av råolja och andra produkter till företag och länder som inför pristak på rysk olja.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons