Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare avfärdar prins Andrews försvarstal

Brittiske prins Andrew har vid minst tre tillfällen i år erbjudit sig att vittna i utredningen av den sexbrottsmisstänkte mångmiljardären Jeffrey Epstein, som tog livet av sig i häktet i USA förra sommaren.
Det skriver prinsens advokater efter anklagelser om att han inte alls samarbetat i utredningen – men en amerikansk åklagare upprepar anklagelserna.
USA/Storbritannien • Publicerad 8 juni 2020
Prins Andrew. Arkivbild.
Prins Andrew. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Åklagaren i Epsteinfallet sade i januari att prins Andrew inte samarbetat med utredarna. Och på måndagen citerade flera medier en anonym rättskälla som sade att utredarna formellt begärt att få höra prinsen i ärendet.

"Tyvärr har justitiedepartementet bemött de två första erbjudandena med att bryta mot sina egna sekretessregler och med att hävda att hertigen bistått med noll samarbete. Genom att göra så söker de möjligen publicitet snarare än att acceptera den hjälp som erbjudits", heter det i ett uttalande från advokaterna rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anklagats av kvinna

Annons

Epstein utreddes för sexuella övergrepp mot minderåriga när han dog. Prins Andrew som umgicks med Epstein privat har anklagats av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen.

Prins Andrew, som inte misstänks för brott, har tillbakavisat kvinnans anklagelse mot honom.

Åklagare till motangrepp

Efter advokaternas uttalande på måndagen går Geoffrey Berman, federal åklagare vid södra distriktet i New York, till motangrepp, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Berman avfärdar påståenden om att prinsen erbjudit sig att hjälpa till som falska.

"I dag har prins Andrew återigen falskeligen försökt framställa sig själv inför allmänheten som ivrig och villig att samarbeta med en pågående federal utredning om sexhandel och relaterade brott som begåtts av Jeffrey Epstein och hans medarbetare, trots att prinsen inte har givit federala myndigheter (möjlighet till) någon utfrågning, upprepade gånger har avslagit vår förfrågan om en sådan utfrågning och (att han) för nära fyra månader sedan otvetydigt informerade oss – genom samma rådgivare som publicerade dagens uttalande – om att han inte skulle infinna sig till en sådan utfrågning", säger åklagaren i ett uttalande.

USA:s justitieminister William Barr sade på måndagen att det inte finns några planer på att begära prins Andrew utlämnad.

Fakta: Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en affärsman från New York med många rika och berömda i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt brittiske prins Andrew.

2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att Epstein haft prostituerade minderåriga som även utnyttjats av hans vänner. En månad efter det att han gripits med anledning av dessa misstankar i juli 2019 hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som misstänkt självmord.

Epstein blev 66 år.

Källa: CNN

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons