Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brödernas advokat: "Förhören var tortyr"

Arvika kommun har gjort sig skyldig till medhjälp till tortyr mot de bröder som felaktigt utpekades som skyldiga i Kevinfallet, hävdar brödernas advokat Stefan Liliebäck.
Han säger att det kan det bli aktuellt med stämning av kommunen.
Inrikes • Publicerad 13 september 2021
Det juridiska ombudet för Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut för att ha dödat Kevin i det uppmärksammade fallet i Arvika 1998, har försökt nå en uppgörelse med Arvika kommun. Arkivbild.
Det juridiska ombudet för Robin Dahlén och Christian Karlsson, de två bröder som pekats ut för att ha dödat Kevin i det uppmärksammade fallet i Arvika 1998, har försökt nå en uppgörelse med Arvika kommun. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT
Från vänster Arvika kommuns jurist Jonathan Peduru-Aratchi, ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson, kommundirektör Hans Karlsson och kommunalråd Peter Söderström vid pressträffen.
Från vänster Arvika kommuns jurist Jonathan Peduru-Aratchi, ordförande i Lärande och stöds utskott Henrik Axelsson, kommundirektör Hans Karlsson och kommunalråd Peter Söderström vid pressträffen.Foto: Tommy Pedersen/TT

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades felaktigt ut som skyldiga för fyraårige Kevins död 1998. De friades tjugo år senare.

Under sommaren har brödernas advokat Stefan Liliebäck gått igenom Arvika kommuns socialtjänsts handlingar i ärendet.

Annons

– I tv-dokumentären om fallet kan man se polisförhör med pojkarna där man utsätter dem för ett psykiskt lidande som jag definierar som tortyr. Personal från socialtjänsten satt med i förhören och ingrep inte, utan uppgav efteråt att de samarbetade med polisen. Därför anser jag att de gjort sig skyldiga till medgärningsmannaskap till tortyr, säger Stefan Liliebäck.

Mötte kommunen

Liliebäck har preciserat sin kritik mot socialtjänsten i ett antal punkter. Under måndagsförmiddagen skedde, på Liliebäcks initiativ, ett möte med företrädare för Arvika kommun där de senare fick ta del av hans utredning. De utpekade pojkarna var med på mötet.

– Det var ett jättebra möte. Det här var första gången pojkarna fick träffa någon från någon myndighet, säger Liliebäck.

Till SVT säger Christian Karlsson om mötet att "det är skönt att få ge sin sida, direkt öga mot öga".

Liliebäck vill att kommunen återkommer med en ursäkt och ett besked om ekonomisk kompensation till bröderna. Om den föreslagna ersättningen uteblir eller av bröderna uppfattas som för låg, kan det bli aktuellt med en stämning av kommunen.

Praxis saknas

– Vi har inte preciserat något belopp. Det finns ingen praxis. Men det kom ett vägledande fall i somras där en pojke som suttit på rättspsyk efter ett falskt erkännande fick cirka 2 000 kronor per dag han suttit inspärrad, uppger Liliebäck.

Via en pressträff på måndagsförmiddagen meddelade företrädare för Arvika kommun att ärendet är prioriterat men att kommunen först måste bestämma hur det ska beredas, det vill säga vem eller vilka som ska utreda anklagelserna mot socialtjänsten och därefter bemöta dem. En avstämning med bröderna och deras ombud ska ske den sista oktober.

– Detta ska utredas så snabbt som möjligt, men det är också viktigt att det blir bra behandlat. Händelsen är ett trauma för Arvika, säger kommundirektör Hans Karlsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons