Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Presidentval på gång i Somalia

Efter mer än ett års försening räknar Somalia med att hålla presidentval söndagen den 15 maj.
Somalia • Publicerad 5 maj 2022
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, längst fram. Arkivbild.
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, längst fram. Arkivbild.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Beskedet tillkännagavs i det svårt krigshärjade afrikanska landets statliga television på torsdagen.

Förseningen av valdatumet är delvis kopplat till det dödliga våld som landet ständigt kämpar mot, men även till en segdragen maktkamp mellan sittande president Mohamed Abdullahi Mohamed och premiärminister Mohamed Hussein Roble (som också har svenskt medborgarskap) .

Annons

Det är landets parlamentsledamöter som röstar om vem som ska bli president.

Omvärlden har tryckt på för att få till stånd presidentvalet eftersom man oroas över att andra svåra problem att ta itu med – som kampen mot jihadisterna i extremiströrelsen al-Shabaab – annars sinkas.

Ett avgörande skäl till att beskedet om valdag kommer nu är sannolikt att ett treårigt biståndspaket från Internationella valutafonden på motsvarande nästan fyra miljarder kronor förfaller automatiskt i mitten av maj om en ny regering inte är på plats då.

Efter att Mohamed Abdullahi Mohameds, allmänt kallad Farmajo, presidentperiod tog slut i februari förra året försökte han förlänga sin period genom att regera på dekret. Det väckte ont blod hos flera somalier och ledde bland annat till gatustrider i huvudstaden Mogadishu.

Svensk-somaliske Roble kom till Sverige 1992. År 2000 tog han en masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH i Stockholm. Hans examensarbete handlade om grundvattenkemi, han skrev om vattenledningsverk i Kalmar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons