Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Postnord fortsätter skära ned på personal

Postnord skrotar aktieutdelningen till de statliga ägarna i år och fortsätter strama åt efter stålbadet 2022 – både inom produktion och administration.
Beskedet kommer i ett bokslut som visar stigande kostnader och att brev- och paketvolymer föll mer än väntat i fjol.
Ekonomi • Publicerad 1 februari 2023
Postnord slopar aktieutdelningen till ägarna i år och flaggar för nya besparingsåtgärder. Arkivbild
Postnord slopar aktieutdelningen till ägarna i år och flaggar för nya besparingsåtgärder. ArkivbildFoto: Beate Oma Dahle NTB/TT

Postnord har – bland annat med övergången till brevutdelning varannan dag – dragit ned personalstyrkan med 3 000 anställda under det gångna året. Omkring en tredjedel av neddragningen ägde rum under fjärde kvartalet.

Vid årsskiftet summerades därmed antalet medarbetare till lite drygt 26 300 i ett bokslut från bolaget.

"300 positioner kommer att försvinna"

Annons

Men detta räcker inte, enligt Postnords vd Annemarie Gardshol. Hon pekar bland annat på att även paketvolymerna har börjat tappa höjd vid sidan av de fortsatta fallen för antalet brev som Postnord hanterar.

– Vi gör nu också förändringar i vår administration, säger hon till TT i samband med bokslutet.

Detta beräknas kosta 267 miljoner kronor, vilket drar ned resultatet för fjärde kvartalet i fjol till en förlust.

– Där pratar vi om att det kanske är 300 positioner som kommer att försvinna. Det är framförallt Sverige, men även i Danmark och i Norge, säger hon.

I Sverige handlar det om effekter av en stor omorganisation, där man ska driva verksamheten ännu mer i tre separata affärsområden: Brev, Paket och Logistik.

– Det gör att vi får en plattare organisationsstruktur och det gör också att vi kan agera snabbare på de förändringar vi kan förvänta oss framöver, säger Gardshol.

Vi anpassar oss

Om personalminskningen i produktionen kommer ligga kvar på tusen medarbetare per kvartal även i år vill hon inte spekulera i.

– Vi följer den här utvecklingen väldigt noga och ligger väldigt nära våra kunder. Vi ser till att vi anpassar i den takt som behövs, säger hon.

– Vi är en cyklisk verksamhet, vi följer konjunkturen. Vi är också en verksamhet med höga fasta kostnader. Och när volymerna har sjunkit kraftigt blir det alltid en utmaning att kunna agera snabbt på det.

Målet är att ha en mer flexibel bemanning, som går att konjunkturanpassa, enligt Gardshol.

Annons

– Jag kan inte ge några siffror vad gäller fortsatta neddragningar. Det hänger helt och hållet ihop med hur framtiden kommer att utveckla sig.

Fakta: Förlust och minskade volymer

Postnord redovisar en rörelseförlust på 20 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med en vinst på 762 miljoner ett år tidigare. Det justerade rörelseresultatet föll till 247 miljoner, från 653 miljoner kronor ett år tidigare.

Nettoomsättningen blev 10 947 miljoner kronor, en minskning med 2 procent i fast valuta för jämförbara enheter.

Lönsamheten pressas av minskade volymer inom både paket- och brevaffären. Under fjärde kvartalet minskade paketvolymerna med 4 procent, medan brevvolymerna föll med 13 procent.

Hög sjukfrånvaro bland personalen har också påverkat produktiviteten och kvaliteten i verksamheten negativt, enligt bokslutet.

Källa: Postnord

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons