Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Portugal nobbar svenska turister

Portugal är nästa land att öppna sina gränser för turister – men inte för svenskar. Sverige är ett av fem EU-länder som exkluderas från de nya förhållningsreglerna.
Även flera andra stora turistmagneter i södra Europa öppnar upp.
Portugal • Publicerad 15 maj 2021
Det ser mörkt ut för svenska turister som vill besöka Portugal och dess huvudstad Lissabon. Arkivbild från stadsdelen Alfama.
Det ser mörkt ut för svenska turister som vill besöka Portugal och dess huvudstad Lissabon. Arkivbild från stadsdelen Alfama.Foto: Armando Franca/AP/TT

Från och med på måndag ska turister från stora delar av Europa tillåtas att resa till Portugal enligt landets myndigheter. I ett uttalande säger man att "alla typer av besök, även icke-nödvändiga" nu är tillåtna så länge det handlar om länder med färre än 500 fall av covid-19 per 100 000 invånare.

Just det gör att Sverige tillsammans med Cypern, Kroatien, Litauen och Nederländerna exkluderas. I Sveriges fall ligger siffran just nu på omkring 670 fall per 100 000 invånare. Portugals besked följer efter att flera Medelhavsländer meddelat att man öppnar upp, detta i takt med att smittspridningen gått ned och den ekonomiskt viktiga turistsäsongen nu närmar sig med stormsteg.

Grekland öppnar upp...

Annons

I helgen öppnar Grekland upp för besökare igen efter att under förra året bara tagit emot sju miljoner turister och upplevt att landets BNP krympt med åtta procent.

Resenärer som har vaccinerats eller kan uppvisa ett negativt covid-test är nu välkomna och landets museer och turistresemål som Akropolis har öppnat igen.

Spaniens turistindustri har också hoppats på en återhämtning i takt med att man öppnar upp landet men landets turismmyndighet oroas samtidigt över de rekommendationer från Storbritannien och Tyskland som nu fortsatt gäller. I Storbritanniens fall har man valt att inte ta med Spanien på listan över "godkända länder", vilket gör att besökare som återvänder från Spanien måste göra ett covid-test väl hemma och därefter sitta i karantän i tio dagar. Även Tysklands besked att avråda från icke-nödvändiga resor riskerar nu att slå mot Spaniens ekonomi som förra året redovisade den största nedgången sedan inbördeskriget på 1930-talet.

... liksom Italien

Italien kommer på måndag att lätta på landets karantänsregler för andra länder vilket innebär att det inte finns några krav på karantän om man kan uppvisa ett negativt covid-test.

Ytterligare lättnader kan vara aktuella i närtid. Nyhetsbyrån Bloomberg skriver att myndigheter på måndag ska diskutera om förändringar ska göras i det utegångsförbud som träder i kraft klockan 22 på kvällarna.

Italien var ett av världens hårdast drabbade länder tidigt i pandemin, men har nu som på många andra ställen sett en tydlig nedgång när det gäller smittade och döda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons