Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polsk journalist inför rätta i Belarus

Belarus • Publicerad 16 januari 2023
Den polske journalisten Andrzej Poczobut. Arkivbild.
Den polske journalisten Andrzej Poczobut. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

En rättegång mot en polsk-belarusisk journalist inleddes på måndagen i Belarus. Andrzej Poczobut är korrespondent för den ledande polska tidningen Gazeta Wyborcza och anklagelserna mot honom rör "uppmaning till agerande med mål att skada nationell säkerhet".

Poczobut greps i mars 2021 i samband med massprotester mot regimen i Belarus och president Aleksandr Lukasjenko. Rättegången hålls i Grodno, nära den polska gränsen.

Annons

Warszawa fördömer den rättsliga processen mot journalisten och kräver hans omedelbara frigivande. Belarus svarar med att utestänga en polsk diplomat från att närvara vid rättegången.

Poczobut hotas av 12 års fängelse.

Människorättsgruppen Vjasna beräknar att det för närvarande finns 1 440 politiska fångar i Belarus. Vjasnas grundare Ales Bjaljatski fick Nobels fredspris 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons