Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisfacket: Finns risker med polismålet

Polisförbundet är i grunden positivt till regeringens besked om satsningar på rättsväsendet.
Men målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 innebär flera risker.
Politik • Publicerad 2 november 2022
Polisen ska växa, men den riskerar att få växtvärk. Arkivbild.
Polisen ska växa, men den riskerar att få växtvärk. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– När jag blev polis för ganska längesedan så hade mina handledare drygt tio år i tjänst, och det var väldigt tryggt och jag kunde komma in i yrket på ett väldigt positivt sätt. Nu ser det inte riktigt ut så utan många handledare är unga med många unga kollegor, det måste man också problematisera, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

Regeringen står fast vid målet som den tidigare S-ledda regeringen satte upp om 10 000 fler polisanställda till 2024 jämfört med 2016. Omkring 4 000 fler behöver anställas på två år för att målet ska vara inom räckhåll.

Annons

Det är bra med högt ställda mål men det blir sannolikt svårt att nå bland annat på grund av stundande stora pensionsavgångar, säger Katharina von Sydow.

Kan få växtvärk

Samtidigt ser hon risker med att behålla målet. Inte bara i form av att det ska finnas erfarna handledare för alla utan även sådant som lokaler och klädskåp eller andra basala saker.

– Man måste längs med vägen ge akt på att vi inte växer för fort. Man måste lyssna på hur organisationen har möjlighet att ta hand om alla de här nya poliserna.

Under onsdagen lade justitieminister Gunnar Strömmer (M) ut texten om vilka budgetsatsningar regeringen gör på rättsväsendet nästa år.

Polisen får drygt 900 miljoner i ökat anslag. Något besked om en ny polislönesatsning kom inte, dock att man behåller den gamla lönesatsning på 400 miljoner kronor nästa år som sedan tidigare presenterats. Satsningen sträcker sig till 2024.

– Det är nödvändigt för att poliserna ska stanna kvar och att vi ska bli fler. Så det kändes positivt, säger von Sydow.

Oklar ökning

Pengarna ska enligt en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare fördelas brett inom organisationen på alltifrån utredare, tekniker, spanare och poliser i yttre tjänst.

Strömmer nämnde att satsningen kan innebära en löneökning på 8 000 kronor, men enligt polisfacket är det är oklart om den siffran stämmer. Lägstalönen för en polis oavsett om man har juristexamen eller ej ligger i dag på 27 500 kronor.

Katharina von Sydow välkomnar de ökningar i anslag som hela rättskedjan får och de högre straff som regeringen aviserat.

– Det var många förslag som våra kollegor har efterfrågat gällande straffskärpningar. Det är också positivt att man pratar om en anslagshöjning även till Säkerhetspolisen och domstolarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons