Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen utreder politikers bostadsersättningar

Efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om riksdagsledamöters bostadsersättningar inleds en förundersökning, med brottsmisstanken bedrägeri. Det rapporterar .
Efter granskningen avgick Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) från alla sina uppdrag.
Politik • Publicerad 14 juni 2022
Avslöjandet gäller riksdagsledamöters bostadsersättningar. Arkivbild.
Avslöjandet gäller riksdagsledamöters bostadsersättningar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i måndags eftermiddag som beslutet om förundersökningen togs, och det är polisens avdelning för särskilda utredningar som ska hålla i utredningen.

– Det har kommit flera anmälningar från lite olika håll efter tv-programmet. Det är programmet som just nu utgör underlaget för förundersökningen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren till tidningen.

Annons

Ingen enskild person är i juridisk mening brottsmisstänkt i nuläget.

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade att Hellman sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt boende i Stockholm, då han uppgett att han bodde mer än fem mil från riksdagen och därmed hade rätt till en övernattningsbostad.

Han var skriven i en stuga i Vänersborg som det enligt SVT inte gick att använda toaletten, diska eller duscha i.

I samband med Hellmans avgång skrev han på Facebook:

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons