Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen: Positiva tecken i utsatta områden

Polisen beskriver en positiv utveckling när myndigheten för tredje gången presenterar den omdiskuterade listan över så kallade utsatta områden.
Samhälle • Publicerad 3 juni 2019
Fittja, utanför Stockholm är uppsatt på listan över "Särskilt utsatta områden" som sammanställts av NOA, nationella operativa avdelningen 2017. Arkivbild.
Fittja, utanför Stockholm är uppsatt på listan över "Särskilt utsatta områden" som sammanställts av NOA, nationella operativa avdelningen 2017. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi kan arbeta på ett bättre sätt, vi möts av mindre våld och samtalet med medborgarna har stärkts, säger Mats Löfving, chef vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Totalt är 60 områden i Sverige i dag att betrakta som utsatta, från 61 stycken i förra rapporten. 22 av dem ses som särskilt utsatta, jämfört med 23 i den förra kartläggningen.

Annons

– Relationen mellan medborgare och polisen har stärkts. Vi ser en lugnare miljö och färre angrepp mot polisen och annan blåljuspersonal, säger Löfving.

– Vi ser större benägenhet för medborgare att samtala och hjälpa polisen i brottsutredningar. Vi ser fortfarande problem, men trender visar att det går framåt, fortsätter han.

– Vi har en förbättrad kunskap och förmåga att beskriva våra områden, säger Erik Åkerlund, lokalpolischef i Botkyrka.

– Det här handlar om en lägesbild som beskriver en längre tid än den senaste månaden.

Gårdsten i Göteborg betraktas inte längre som särskilt utsatt. Storvreten i Tumba betraktas som nytt utsatt område av polisen. Två är inte längre att betrakta som utsatta – Smedby i Upplands Väsby och Hageby i Norrköping.

– Orsaken är att kriminella inte längre har den här inverkan som är ett grundläggande kriterium för att vara ett utsatt område, säger Linda H Staaf, chef underrättelseenheten vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– Jämfört med 2017 ser vi över lag positiva trender. Det finns områden med negativa trender, men övergripande är det positivt jämfört med för ett par år sedan.

Hon säger att det framför allt beror på två saker:

– Det ena är att polisen har lättare att arbeta, de utsätts för mindre våld och attacker. Det andra är att vi märker att fler boende väljer att berätta vad de ser och hör.

(TT/BLT)
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons