Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ranstorp: Islamistisk desinformation sprids

Den kampanj där svensk socialtjänst anklagas för övergrepp mot muslimer kommer att pågå en längre tid, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Extremism • Publicerad 13 februari 2022
Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste /TT

Under veckan har demonstrationer hållits i Stockholm och Göteborg mot hur socialtjänsten genomför utredningar av om barn ska tvångsomhändertas. Bakom demonstrationerna står organisationen Mina rättigheter, vars kampanj har snappats upp av islamistiska miljöer i Sverige och utomlands med påståenden om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Mina rättigheter tar dock avstånd från påståendet att socialtjänsten riktar in sig på just muslimer.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan i Stockholm menar att kampanjen utomlands medialt tonat ned en aning, men att den fortfarande pågår med full kraft i Sverige och kommer att göra så en tid. Han säger att söndagens demonstration i Göteborg kan bli avgörande för hur mycket bränsle kampanjen ges framåt.

Annons

– Det blir verkligen ett lackmustest. Hur rapporteras demonstrationen om i utlandet, kommer det att bli en ökning?

Politisk representation

Det relativt nystartade partiet Nyans, som sagt sig vilja representera det mångkulturella samhället, har visat starkt intresse för saken. Från en demonstration i Göteborg i oktober förra året säger Nyans ordförande Mikail Yükselen i en egenpublicerad video att partiet "kommer arbeta hårt med den här frågan". I samma video berättar Yükselen om vittnesmål han tagit del av, bland annat om "pedofiler som driver familjehemsverksamhet".

Enligt Magnus Ranstorp är det just den typ av retorik som är drivande i kampanjen som till en början startat i islamistiska miljöer och senare spridits vidare av bland annat vissa imamer och av personer som Säpo klassar som säkerhetshot.

– Man argumenterar att Sverige vill förbjuda muslimska personers rätt att uppfostra sina barn. Man går ut med en massa desinformation om vad som händer på familjehem. Man tar upp extremt beteende som går emot religion, till exempel att man får äta griskött.

Frågan politiseras

Att det lilla partiet ställer sig bakom retoriken menar han är ett sätt för dem att politisera frågan för att knyta till sig väljare.

– Det har blivit en valfråga för Nyans som åker omkring och använder detta för att mobilisera röster. För partiet handlar det om att kunna mobilisera över olika etniska gränser i en gemensam frågeställning som rör väldigt många, som också rör muslimer. Man pratar om diskriminering och om islamofobi, man har intagit ett offernarrativ som är väldigt starkt och mobiliserande.

Mikail Yükselen säger till TT på söndagen att han "tar avstånd från desinformationskampanjen" om att muslimska barn kidnappas, och förklarar sitt uttalande om "pedofiler som driver familjehemsverksamhet" med medierapportering i bland annat SVT om våldtäkter på familjehem.

– Att barn kidnappas eller utsätts för trafficking är ingenting som vi har stått bakom eller använt i våra kampanjer. Vi är engagerade för de utsatta barnen och familjernas skull, ingenting annat, säger Yükselen.

"Fel flytta fokuset"

Han är kritisk mot att svenska medier enligt honom har fokuserat på den internationella kampanjen.

– Vi tycker att det är fel att flytta fokuset från barnen till den utländska kampanjen. Det finns felaktigheter i systemet, det har varit känt sedan 60-70-talet. Det är inte ett invandrarproblem utan ett svenskt problem, säger Yükselen.

Annons

Under de organiserande krafterna i kampanjen finns gräsrötterna – privatpersoner som engagerat sig för saken.

På Facebook finns flera grupper, den största startades i september förra året och hade på söndagen 23 500 medlemmar varav fler än 6 000 tillkommit senaste veckan. Här finns också de som fått sina barn omhändertagna, vars vittnesmål tillsammans fogar ihop sanningar.

– Det är familjer som blivit utsatta för tvångsomhändertagande. Det handlar om enskilda fall och de som blir föremål för detta mejlar in sina personliga historier. Det fylls på hela tiden med berättelser som har olika grader av sanningshalter. Det är ingen som synar vad som ligger till grund för de här olika påståendena, som också blir väldigt emotionella och kraftfulla, säger Ranstorp.

"Halvhjärtat avståndstagande"

Sveriges Imamråd och Förenade Islamiska föreningar i Sverige (FIFS) gick nyligen ut i gemensam sak och fördömde kampanjen och uppmanade imamer att ta avstånd från ryktesspridningen.

Men FIFS gjorde bara några dagar tidigare, den 5 februari, ett uttalande på sin webbsajt där organisationen uppmanar "alla muslimska föreningar och individer att sätta press på politiker som arbetar inom detta område".

– Det är ett halvhjärtat avståndstagande. Merparten av vad de för fram är politiska krav som ligger i linje med den här kampanjen. Det tycker jag är anmärkningsvärt, men också oroväckande, säger Ranstorp.

TT har varit i kontakt med FIFS, som avböjer att kommentera.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons