Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polis om kongressattacken: Jag halkade i blod

Den direktsända utfrågningen i USA:s kongress om stormningen av Kapitolium den 6 januari i fjol har inletts.
USA • Publicerad 10 juni 2022
Attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021. Bilden kommer från en polis kroppskamera som spelade in händelserna.
Attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021. Bilden kommer från en polis kroppskamera som spelade in händelserna.Foto: AP/TT
Ordföranden Bennie Thompson, Demokraterna och vice ordförande Liz Cheney, Republikanerna, anländer till de offentliga utfrågningarna på torsdagen.
Ordföranden Bennie Thompson, Demokraterna och vice ordförande Liz Cheney, Republikanerna, anländer till de offentliga utfrågningarna på torsdagen.Foto: Andrew Harnik
Ivanka Trumps vittnesmål spelades upp på storskärm.
Ivanka Trumps vittnesmål spelades upp på storskärm.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Polisen Caroline Edwards, som skadades under stormningen av Kapitolium, vittnade i kongressen på torsdagen
Polisen Caroline Edwards, som skadades under stormningen av Kapitolium, vittnade i kongressen på torsdagenFoto: Andrew Harnik/AP/TT

USA:s president Joe Biden varnade dagen efter direktsändningen av utfrågningen för att de krafter som låg bakom den dödliga kongressattacken fortfarande utgör ett hot mot den amerikanska demokratin.

– Det är viktigt att det amerikanska folket förstår vad som verkligen hände, och att man förstår att samma krafter som ledde fram till den 6 januari, ännu verkar i dag, sade Biden på fredagen.

Annons

Under flera dagar ska nytt material från förberedelserna inför den 6 januari 2021 spelas upp offentligt. Utfrågningarna började på torsdagen då personer ur den tidigare presidenten Donald Trumps inre krets, liksom bland andra en dokumentärfilmare som följde den våldsamma extremistgruppen Proud Boys väg mot Kapitolium, vittnade.

Den kommitté i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium förklarade under torsdagen att man kommit fram till att Donald Trump och hans påståenden om ett stulet val är kärnan till missnöjet som utvecklades till våldsamheterna.

– President Trump kallade på pöbeln, samlade den och tände lågan till denna attack, sade republikanen Liz Cheney, kommitténs vice ordförande, i sitt inledningsanförande.

Demokratin hotad

Demokraten Bennie Thompson, som leder kommitténs arbete, sade att händelserna den 6 januari var kulmen på ett försök att störta regeringen, och att det inte var någon tillfällighet att det urartade i våld.

– Vår demokrati är fortfarande i fara, sade Thompson.

Tidigare opublicerat videomaterial från attackdagen visades under torsdagens sittning och en dokumentärfilmare som infiltrerat den högerextrema gruppen Proud Boys berättade om vad han sett.

– Jag dokumenterade hur folkmassan förvandlades från en demonstration till kravaller till uppror, sade filmaren Nick Quested.

Filmaren har efter den 6 januari lämnat över sina filmer till myndigheterna.

Ivanka Trump accepterade

Expresidentens dotter Ivanka Trump framträdde i ett förinspelat filmklipp. Hon säger där att hon aldrig ifrågasatt valresultatet:

– Jag respekterar (den före detta) justitieministern (William) Barr, så jag accepterade vad han sade.

Annons

Ivanka Trumps uttalande går stick i stäv med vad expresidenten säger och har sagt.

Så sent som några timmar innan utfrågningen satte i gång skrev Donald Trump enligt AFP på sin egen sociala plattform Truth social: "Den 6 januari var inte bara en protest, det var en del av den största och bästa rörelsen i vår nations historia för att göra USA fantastiskt igen."

"Blod överallt"

En av poliserna som skadades vittnade på plats.

– Det jag såg var som en krigsscen. Det var som något som jag hade sett i filmer. Jag trodde inte mina ögon, säger polisen Caroline Edwards och fortsätter:

– Det var poliser på marken. De blödde, de kräktes. Jag såg vänner med blod i hela ansiktet. Jag halkade i folks blod. Jag fångade människor när de föll. Det var ett blodbad. Det var kaos.

Bennie Thompson sade efter utfrågningen till CNN att man under kommande dagar kommer att kunna visa Trumps koppling till händelserna.

– Vi har ett antal vittnen som har kommit fram som folk inte har pratat med tidigare, som kommer att dokumentera mycket som pågick i Trumps krets medan allt detta ägde rum, säger han.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021, sedan Trump-trogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

Fakta: Stormningen av kongressen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons