Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polis åtalad för nedsågade träd – kan sparkas

En polis har åtalats för att tillsammans med sin fru och tre grannar ha sågat ner elva av kommunens träd – för att få bättre utsikt från sina lägenheter.
Nu riskerar han att förlora jobbet om han döms, rapporterar Dagens Juridik.
Brott • Publicerad 6 oktober 2022
Vittnen ska ha sett hur de åtalade fällt träden med motorsåg. Bilden ovan har ingen koppling till utredningen. Arkivbild.
Vittnen ska ha sett hur de åtalade fällt träden med motorsåg. Bilden ovan har ingen koppling till utredningen. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

De misstänkta hade flera gånger bett om lov att få ta ner träden, som stod på kommunens mark, men fått nej av bostadsrättsföreningen. När det i oktober 2020 uppdagades att träden fällts gjorde kommunen en polisanmälan.

Polisen och de övriga har nu åtalats för skadegörelse och egenmäktigt förfarande och mannen riskerar sannolikt att förlora jobbet om han döms, enligt Dagens Juridik.

Annons

”Mycket talar för att N.N (polisens namn) kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”, enligt ett yttrande från Polisens personalansvarsnämnd.

Bland bevisen finns vittnesfotografier där de åtalade ses fälla träden med motorsåg. De misstänkta nekar alla till brott och några av dem hävdar att de inte deltagit.

Den åtalade polisen säger att han "aldrig skulle gå ut och göra sådana gärningar om det inte var tillåtet" och att han var "helt övertygad om att de hade fått tillåtelse av kommunen att ta bort döda träd".

Värdet på de elva träden har beräknats till runt 100 000 kronor. Utöver det ska avverkningen ha utgjort stor skada och väsentligt försämrat livsvillkoren för djur och växtarter på fastigheten, enligt kommunens expert.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons