Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polen och Baltikum stoppar ryssar vid gränsen

Polen samt de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen kommer tillfälligt att stoppa ryska medborgare med EU-visum vid sina gränser.
Ukraina • Publicerad 8 september 2022
Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu. Arkivbild.
Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

I ett gemensamt uttalande säger sig ländernas statsministrar vara oroade över det "tydliga och ökande inflödet av ryska medborgare in i EU".

Ledarna hänvisar till oro för nationell säkerhet samt säkerheten i Schengen-området i stort.

Annons

– Vi uppmanar alla ryska medborgare att hålla sig borta. Ni är inte välkomna hit, sade Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu på en gemensam presskonferens, enligt Yle.

Stoppet kommer att gälla ryssar som reser som turister, i affärer eller för att delta i idrotts- eller kulturevenemang. Undantag kommer att göras av humanitära skäl, för dissidenter, familjemedlemmar samt för permanentboende i EU-länder, rapporterar AFP.

Det innebär att länderna går steget längre än EU som nyligen beslutat att kraftigt försvåra för ryska medborgare att få visum till EU.

"Vi välkomnar beslutet att upphäva EU:s visumavtal med Ryssland. Det behövs dock fler åtgärder för att både drastiskt dra ner på antalet utfärdade visum samt minska flödet av ryska medborgare in i EU och Schengenområdet", skriver de.

De nationella gränsåtgärderna kommer att börja gälla från den 19 september, tillägger de.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons