Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Placerade unga lämnas "vind för våg"

Unga som växt upp i familjehem eller HVB-hem får inte nog bra stöd när de ska övergå till vuxenliv. Det anser SOS Barnbyar som kartlagt kommunerna.
Samhälle • Publicerad 8 juni 2022
Övergången till vuxenlivet kan vara tuff för unga som samhällsvårdats. Arkivbild.
Övergången till vuxenlivet kan vara tuff för unga som samhällsvårdats. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Barn som omhändertagits av samhället har ofta tuffa upplevelser bakom sig. Det kan handla om svåra uppväxtförhållanden, psykisk ohälsa och misslyckanden i skolan.

Men trots att de kan behöva ett fortsatt stöd från samhället även efter att placeringen avslutats lämnas dessa ungdomar vind för våg i vissa kommuner när de fyller 18 år, enligt SOS Barnbyar.

Annons

I organisationens enkät uppger nästan sex av tio kommuner att de bara delvis ger det stöd som behövs för unga vars placering avslutats.

Nästan fyra av tio erbjuder inte något särskilt stöd för att gruppen ska klara gymnasiet. Samtidigt uppger över 80 procent av kommunerna att de stöttar ekonomiskt, och sju av tio att de i hög grad erbjuder hjälp med egen bostad. Flera pekar dock på att bostadsfrågan kan vara svårlöst på grund av bostadsbrist.

SOS Barnbyar hävdar att Sverige brister i arbetet med eftervården av samhällsplacerade unga.

"Vi är övertygade om att en satsning på ungdomar som lämnar samhällsvård kommer att förbättra ungdomarnas skolresultat, leda till ökad hälsa och minska risken för kriminalitet", står det i ett pressmeddelande.

105 av Sveriges 290 kommuner ingår i kartläggningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons