Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pinjeplockande kines i väteballong räddad

Efter två dagar på drift har en kinesisk man som svävat iväg med en väteballong räddats.
Kina • Publicerad 11 september 2022
Ett pinjeträd i norra Indien. Arkivbild.
Ett pinjeträd i norra Indien. Arkivbild.Foto: Ashwini Bhatia/AP/TT

– Jag gav nästan upp, säger han till det statsstyrda kinesiska tv-bolaget CCTV.

Mannen i 40-årsåldern, som använde sig av ballongen för att plocka pinjenötter i provinsen Heilongjiang, förlorade kontrollen över ballongen i förra veckan. Hans kollega hann hoppa i säkerhet innan ballongen fick så mycket höjd att det var omöjligt att ta sig ur, skriver CNN.

Annons

Först två dagar senare lyckades ett räddningsteam hitta mannen genom att spåra hans mobiltelefon. Väteballongen hade då fastnat i ett träd över 30 mil bort, nära gränsen till Ryssland.

När mannen till slut räddades var han kall och hungrig – men i övrigt så gott som oskadd.

Pinjenötter är vanliga i många traditionella maträtter i nordöstra Kina. Den riskfyllda användningen av väteballonger vid skörden har blivit vanligare de senaste åren – även 2019 sveptes två män iväg när de plockade nötter, liksom 2017 då en annan pinjenötsplockare försvann nära gränsen till Nordkorea.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons