Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Personer med lindrig adhd kan få mönstra

Nu blir det möjligt för personer med lindrig adhd att pröva eller mönstra, meddelar Försvarsmakten som ändrar regelverket kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Försvar • Publicerad 7 april 2022
Personer med lindrig adhd har nu möjligheten att pröva eller mönstra, uppger Försvarsmakten. Arkivbild.
Personer med lindrig adhd har nu möjligheten att pröva eller mönstra, uppger Försvarsmakten. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

"Funktionsnedsättningen adhd delas in i tre svårighetsgrader: lindrig, medelsvår och svår. De med den lindriga formen och som inte behöver medicinering kommer inte längre att uteslutas med automatik", säger Markus Karumo, stabsläkare vid Generalläkaravdelningen, i ett pressmeddelande.

Personerna med lindrig adhd ska också uppfylla Försvarsmaktens övriga medicinska och psykologiska krav för att kunna mönstra.

Annons

Försvarsmakten ändrar dock inte reglerna som gäller autismspektrumtillstånd.

Diskrimineringsombudsmannen konstaterade i fjol att det är diskriminering att automatiskt utesluta personer som uppger att de har adhd eller autism från möjligheten att prövas för militär tjänstgöring.

I augusti ändrade även Polismyndigheten motsvarande regelverk för antagningen till polishögskolan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons