Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Personalbrist bakom missad muncancer

Vård • Publicerad 11 februari 2023
Ett ansträngt personalläge och bristande utbildning gjorde att muncancern upptäcktes sent. Arkivbild.
Ett ansträngt personalläge och bristande utbildning gjorde att muncancern upptäcktes sent. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

En patients blödande tandkött visade sig vara cancer i munhålan. Men den korrekta diagnosen dröjde. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) pekar nu ut flera brister som orsak till den missade cancern, meddelar Region Jämtland Härjedalen på sin hemsida.

Det var i januari 2020 som tandvården först noterade ett lättblödande område i patientens tandkött. Personen gick hos både Folktandvården och privat tandläkare. Flera uppföljningar med bland annat rengöringstips och en utdragen tand gjordes. Men det var först efter ett par år och en remiss till käkkirurgen som cancern upptäcktes.

Annons

Ivos utredning visar att tidigare diagnoser ställts utan tillräckligt underlag, att personalläget varit ansträngt och att Folktandvården inte haft tillgång till journaler hos den andra vårdgivaren.

Bland åtgärdsförslagen finns utbildning samt insatser för att rekrytera och behålla tandläkare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons