Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Personal på äldreboenden snabbtestas på prov

Coronaviruset • Publicerad 10 november 2020
Försöket ska visa om de snabba antigentesterna går att använda för att screena personal på äldreboenden. Arkivbild.
Försöket ska visa om de snabba antigentesterna går att använda för att screena personal på äldreboenden. Arkivbild.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Personal på flera äldreboenden i Region Stockholm ska på prov börja snabbtestas för coronaviruset, rapporterar Ekot.

Genom att parallellt testa personalen både med de vanliga PCR-testen och de betydligt snabbare antigentesten vill myndigheterna se om snabbtestningen är tillräckligt pålitlig.

Annons

Försöket är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm, forskare på Karolinska och flera äldreboenden. Förhoppningen är att undvika en upprepning av vårens höga smittspridning på äldreboenden.

– Om det här faller ut på ett bra sätt, då kommer vi att kunna få ett verktyg att kunna screena personalen, för att stoppa smittspridning till äldreboenden innan den hinner ta fäste bland de boende, säger Stefan Amér, chef på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvård på ungefär hälften av äldreboendena i Region Stockholm.

Inledningsvis omfattas ett hundratal anställda, och verksamheten ska startas så snart som möjligt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons