Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pensionsfrågan kan få var femte att byta parti

Hur ska det bli på ålderns höst? Många funderar på sin pension, och frågan har blivit politiskt sprängstoff inför valet. Många kan till med tänka sig att byta parti på grund av pensionspolitiken, enligt en färsk undersökning från PRO.
Ekonomi • Publicerad 19 december 2021
Pensionen – en vandring i solen? Många funderar över hur det blir. Arkivbild.
Pensionen – en vandring i solen? Många funderar över hur det blir. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Pensionärsorganisationen PRO har i sin Pensionärsbarometer låtit Sifo undersöka hur allmänheten ser på pensionsfrågan inför valet nästa år. 1 000 svenskar har tillfrågats via webben.

Det visar sig att pensionsfrågan är mycket viktig för svenskarna. 34 procent anger den som en mycket viktig fråga, och 50 procent som ganska viktig. Nu kommer pensionerna att bli en stor fråga i valet nästa år, enligt Christina Tallberg, ordförande.

Byta parti

Annons

– Pensionsfrågan är inte bara viktig för dagens pensionärer, utan även morgondagens, säger hon.

Hela 21 procent av de som tillfrågats i PRO:s undersökning svarar att pensionsfrågan kan avgöra deras partival inför valet.

– Vi vill ha en öppen diskussion om pensionerna. Vi vill att pensionsavgiften ska höjas, så att den allmänna pensionen kan höjas.

Men som det är nu behandlas pensionsfrågorna av den så kallade Pensionsgruppen i riksdagen, där alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna sitter med. De ska fatta beslut om ändringar i pensionssystemet i konsensus. Men PRO tycker att pensionerna måste diskuteras mer allmänt som en politisk fråga som är viktig för många, både nuvarande och kommande pensionärer.

Ifrågasätter Pensionsgruppen

– Vi ifrågasätter Pensionsgruppen. Vi skulle helst vilja slopa den. Vi tycker att Pensionsgruppen förhindrar och fördröjer viktiga frågor.

PRO lovar nu att skramla rejält kring pensionerna inför valet.

– Vi mobiliserar nu våra nästan 300 000 medlemmar, och vi kommer att driva den här frågan i valrörelsen, säger Christina Tallberg.

Fakta: Viktig fråga för 84 procent

PRO har låtit Sifo undersöka hur allmänheten ser på pensionsfrågan inför valet nästa år. 1 000 svenskar har tillfrågats via webben.

Så löd frågorna och så blev svaren:

Om ett år är det val. Hur viktig eller oviktig tycker du att frågan om pensioner är som valfråga?

Mycket viktig: 34 procent.

Ganska viktig: 50 procent.

Ganska oviktig: 13 procent.

Mycket oviktig: 1 procent.

Tveksam, vet ej: 3 procent.

Skulle pensionsfrågan kunna avgöra vilket parti du röstar på i valet 2022?

Ja: 21 procent

Nej: 68 procent

Röstar inte: 1 procent

Tveksam, vet ej: 10 procent

Källa: PRO och Sifo

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons