Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Påven till Kanada för att be om ursäkt

Påven kommer att resa till Kanada i sommar för att personligen be om ursäkt för de övergrepp som elever vid katolska skolor utsattes för under 1900-talet och en stor del av 1800-talet.
Kanada • Publicerad 13 maj 2022
Påve Franciskus, i rullstol på grund av ett dåligt knä, reser till Kanada i juli.
Påve Franciskus, i rullstol på grund av ett dåligt knä, reser till Kanada i juli.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Vatikanen tillkännagav på fredagen att påve Franciskus reser till Kanada den 24 juli och stannar där till den 29 juli. Han kommer att besöka Edmonton, Quebec och Iqaluit under sin vistelse. Den sistnämnda är en stad belägen långt upp i det nordliga territoriet Nunavut. Drygt hälften av de cirka 6 000 invånarna i staden tillhör ursprungsgruppen inuiter.

Påven har den senaste tiden på grund av problem med ett knä gjort sina framträdanden i rullstol.

Annons

Redan förra månaden bad Franciskus om ursäkt för övergreppen och uttryckte "sorg och skam" över bristen på respekt för ursprungsbefolkningars identitet, kultur och andliga värden.

Sedan i maj i fjol har man i Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid internatskolor. Flertalet skolor drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen i Kanada tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons