Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Parlamentsval inlett i Nya Zeeland

Vallokalerna i Nya Zeeland har öppnat. Själva valdagen inträffar först den 17 oktober, men på grund av pandemin uppmanas alla som kan till att förtidsrösta.
Nya Zeeland • Publicerad 3 oktober 2020
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

En som redan har röstat är premiärminister Jacinda Ardern (Labour) som dessutom försöker bli omvald.

Det blev "två kryss för Labour", sade Ardern enligt New Zealand Herald från en vallokal i Auckland.

Annons

Valet skulle egentligen ha genomförts i september men sköts upp en månad när landet återinförde coronarestriktioner i augusti. Sedan dess har restriktionerna åter lättats.

Enligt valmyndigheten kan så mycket som 60 procent av rösterna komma att bli förtidsröster i år. Vid det senaste valet 2017 röstade 47 procent före valdagen.

I alla opinionsmätningar som har gjorts det senaste halvåret leder Ardern och hennes Labour och det finns de som förutspår att partiet kommer att få egen majoritet. Det har enligt New Zealand Herald inte hänt sedan 1951 och då koalitionsregeringar snarare är regel än undantag i landet tror en del experter att Ardern kan komma att bilda regering tillsammans med något annat parti även om det blir så att Labour får tillräckligt många röster för att kunna regera på egen hand.

Den främsta utmanaren, oppositionspartiet Nationals lett av Judith Collins, får i en väljarundersökning presenterad av tv-bolaget TVNZ tidigare i veckan 33 procent mot Labours 47.

Samtidigt som parlamentsvalet genomförs två folkomröstningar – om dödshjälp och om legalisering av cannabis.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons