Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Palmepris till kamp för kvinnors frihet

Samhälle • Publicerad 9 januari 2023
Ukrainskan Marta Chumalo, Eren Keskin från Turkiet och Narges Mohammadi från Iran tilldelas årets Olof Palmepris.
Ukrainskan Marta Chumalo, Eren Keskin från Turkiet och Narges Mohammadi från Iran tilldelas årets Olof Palmepris.Foto: Olof Palmes minnesfond

Marta Chumalo från Ukraina, Eren Keskin från Turkiet och Narges Mohammadi, Iran, tilldelas årets Olof Palmepris för sin kamp för kvinnors frihet.

"Med sina liv och sina handlingar har dessa tre kvinnor tillsammans med många medsystrar inspirerat andra och genom sitt engagemang har de gått före och banat väg för de modiga unga kvinnor och män som nu tar kampen vidare för allas våra grundläggande mänskliga rättigheter," lyder prismotiveringen.

Annons

Marta Chumalo, feminist, genusexpert och psykolog, har länge arbetat med att med att stärka kvinnor som utsatts för våld. Sedan invasionen av Ukraina har hon engagerat sig i att informera om kriget och dess konsekvenser.

Människorättsadvokaten Eren Keskin har under decennier försvarat etniska minoriteter, hbtqi-personer och flyktingar i Turkiet.

Journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har under årtionden varit en central person i kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran.

Priset består av ett diplom och en prissumma på motsvarande nära 350 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons