Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Paasikivi om Ryssland: Oerhört klantigt

Ukraina säger sig ha dödat 400 ryska soldater förlagda i en skolbyggnad i ryskkontrollerade Donetsk. Ryssland hävdar i sin tur att det handlar om drygt 60 soldater.
Om 400 ryska soldater verkligen befunnit sig på samma plats kallar överstelöjtnant Joakim Paasikivi det hela för "oerhört klantigt" – men inte omöjligt.
Ukraina • Publicerad 2 januari 2023
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Paasikvi, som även är lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, framhåller att vi fortfarande vet väldigt lite om det ukrainska anfallet som inträffade under nyårsnatten.

Enligt Paasikivi ska den ryska dödssiffran på drygt 60 soldater handla om kroppar som har hittats.

Annons

TT: Men är det rimligt att placera 400 soldater i samma byggnad?

– Om de har gjort det så är det oerhört militärt klantigt. Men det betyder inte att det är omöjligt. De har gjort sådant förr, säger Paasiviki.

Icke-officiella ryska kommentarer har låtit förstå att skolbyggnaden även ska ha använts som vapenförråd. Enligt Paasikivi kan de stupade soldaterna ha ingått i en bataljon, eftersom de icke-officiella uppgifterna även pekar på att soldaterna skulle sättas in i dagarna.

Större förluster

– För- och efterbilderna som har kommit visar att byggnaden i princip är helt utraderad. Den är platt, säger Paasikivi om skolbyggnaden och fortsätter:

– När man ser hur byggnaden har rasat samman finns det åtminstone för mig anledning att tro att förlusterna är avsevärt större eftersom det kan finnas fler kroppar under rasmassorna. Vi vet inte om de ukrainska siffrorna stämmer, men de är på intet sätt orimliga.

Ett av Rysslands stora problem är enligt Paasikivi att många officerare har stupat – bristen på erfarenhet är alltså påtaglig.

– Då har man kanske inte reflekterat över att man är inom skjutavstånd för artillerisystemet Himars, som Ukraina sannolikt har använt.

Himars är ett artillerisystem som USA har levererar till Ukraina.

Minutfärsk info

Ryssland har inte heller många alternativa förläggningsmöjligheter. Paasikivi tror till exempel att Ryssland inte har tillräckligt med tält.

– Den här typen av byggnader, skolor och motsvarande, lämpar sig väldigt väl för en förläggning. Det skulle kunna vara lockande för ryssarna, säger han och tillägger att det blir intressant att se om det blir några konsekvenser för de personer som fattat beslutet att förlägga soldaterna i byggnaden.

Annons

Paasikivi framhåller att Ukraina måste ha ett väl utformat underrättelsesystem för att kunna genomföra insatser som den här.

– De måste ha minutfärsk, eller åtminstone timfärsk, information om att det här högvärdiga målet fanns.

Årsdag närmar sig

I februari har Rysslands anfallskrig mot Ukraina pågått i ett år. Paasikivi säger att det just nu ser ut som att varken Ukraina eller Ryssland kan gå på offensiven. Ukraina trycker på i Luhansk och Ryssland i staden Bachmut i Donetsk.

– Just nu är det bara en köttkvarn vid fronten.

En orsak till att det är svårt att gå till offensiv är att vintern varit varm – vilket gör att det inte finns någon tjäle i marken som i sin tur gör det svårt att ta sig fram, enligt Paasikivi.

– Ukrainarna gynnas mer av offensiv. Jag tror att ryssarna hellre vill ha en statisk front som drar ut på tiden i flera år. Ryssarna tror att väst då ska tröttna på att stötta Ukraina.

Paasikivi tror inte att Ryssland – även om de mobiliserar 300 000 soldater – kommer ha förmågan att gå till offensiv. Hotet mot Ukraina är i stället en stillastående front.

– Huvudalternativen är att Ukraina vinner i år eller att det blir ett långdraget ställningskrig. Det är extremfallen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons