Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Paasikivi: Motoffensiven kan starta i dag

Flera veckor har det pratats om en stundande ukrainsk motoffensiv.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att den kommer snart och bedömer Ukrainas chanser som goda.
Här svarar han på de viktigaste frågorna om offensiven.
Kriget i Ukraina • Publicerad 14 maj 2023
Ukrainska soldater nära Bachmut i fredags.
Ukrainska soldater nära Bachmut i fredags.Foto: LIBKOS/AP
Olika scenarier för den ukrainska offensiven.
Olika scenarier för den ukrainska offensiven.Foto: Johan Hallnäs
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

När kommer motoffensiven att starta?

– Det är troligt att det sker under den andra halvan av maj och det betyder att den skulle kunna starta i dag, säger Joakim Paasikivi.

Annons

Marken bör nu ha torkat upp så pass att den kan bära den stora mängd tunga stridsvagnar och fordon som krävs. Samtidigt är det oklart hur långt Ukraina kommit med att sätta samman sina förband.

– Det är den springande punkten. Att sätta samman förbanden, få dem till en välfungerande militär maskin och dessutom få allt att fungera logistiskt med försörjning av ammunition, drivmedel och annat.

.

Kommer det att finnas ett ögonblick där det står klart att offensiven inletts?

– Ja, och det kommer vi att veta i efterhand. Inledningen kommer inte att se ut som när kavalleriet kommer galopperande över kullen i en cowboyfilm. Utan striderna kommer att intensifieras i något område. Ukraina kommer att öka beskjutningen av vissa mål för att försöka få bort ryssarna, men också för att vilseleda dem.

.

Var kommer offensiven att ske?

– Det som är sannolikt, och som skulle ge bäst strategisk effekt, är om de lyckas gå rakt söderut i regionen Zaporizjzja mot Tokmak, Melitopol och Berdjansk ner till Azovska sjön.

Paasikivi tror även på en parallell framryckning över Dnipro i Cherson-regionen, för att kunna hota norra Krim.

– Lyckas man med båda de sakerna samtidigt har man täppt till det på riktigt för ryssarna.

Annons

Utöver det kommer striderna i Donbass i öster att fortsätta, för att binda upp ryska styrkor och hindra dem från att förflytta sig söderut.

.

Hur går offensiven till?

– Först intensifieras eldgivningen. Från ukrainsk sida försöker man skjuta mot de viktigaste ryska målen och bekämpa den ryska rörliga reserven som finns nånstans bakom linjerna.

– När genombrytningen av de ryska linjerna sker, kommer artilleri att riktas mot fronten. Först går spaningsförband som försöker komma in på djupet. I täten på den hårda framryckningen kör specialistfordon som är till för att ta sig över eller genom hinder. Det behöver finnas exempelvis broläggare och stridsvagnar med plog som kan ta sig genom minfälten.

Framryckningen understöds av stridsvagnar och stridsfordon.

– Bakom det kommer mer personal och de lite lättare utrustade ukrainska förbanden. I svansen allt som behövs för att få logistiken att fungera. För det här kommer att pågå i månader.

.

Vad har de ukrainska styrkorna för chanser?

– Jag tror att de är goda. Vi har sett tidigare under kriget att när ukrainarna lyckas föra rörlig strid, då har ryssarna vikt. Det visade sig vid Charkiv-offensiven, som var väldigt framgångsrik och gick oerhört snabbt, men även under den svårare Cherson-offensiven.

Annons

.

Vad har Ryssland att sätta emot?

– I ganska stor utsträckning demoraliserade soldater med lite äldre utrustning. En del förband är någorlunda bra och har hyfsat moderna grejer. Men det ryska problemet är att man har 100 mil front som måste försvaras. Bara i Zaporizjzja är det 20-30 mil där det är möjligt för ukrainarna att komma var som helst, eller på flera ställen samtidigt.

.

Vad är målet med motoffensiven, utöver att ta tillbaka land?

– Det som kan vara avgörande är om ukrainarna lyckas ta sig ner till Azovska sjön och hota Kertjbron från Krim till Ryssland, samt hota norra Krim. Då har man skapat en situation där det kommer att bli uppenbart för Kreml att den ryska "särskilda militära operationen" inte har några förutsättningar att lyckas.

Ukraina kommer varken att ha förmåga eller hinna slå alla ryska förband i landet, säger Paasikivi.

– Det är orealistiskt. Men det är inte omöjligt att man kan hamna i en situation som leder till förhandlingsbordet för att diskutera ett ryskt tillbakadragande. Det vill säga en flerårig plan för hur Ryssland ska dra sig ut ur Ukraina, inklusive Krim.

Bakgrund: Den ukrainska motoffensiven

I flera veckor har det talats om den väntade ukrainska motoffensiven.

Det militära stödet från väst är avgörande, men även väderförhållandena spelar roll, det får inte vara för lerigt.

På lördagen uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att de första stegen på motoffensiven kommer att tas "snart".

Utrikesminister Dmytro Kuleba gav inga besked under sitt Sverigebesök samma dag. "I stället för att fråga när offensiven kommer att starta – fråga om ni har gjort tillräckligt för att offensiven ska kunna starta", sade han.

I fredags rapporterade CNN att Ukraina inlett de operativa förberedelserna inför motoffensiven och att det handlade om attacker mot vapendepåer, kommandocentraler och artillerisystem.

Det kommer också uppgifter om att Ukraina vinner mark i den östligt belägna staden Bachmut. Enligt det brittiska försvarsdepartementet har Ukraina tagit tillbaka minst en kilometer mark.

Nato uppgav i slutet av april att man levererat 98 procent av alla utlovade stridsfordon till Ukraina och att tusentals ukrainska soldater utrustats och tränats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons