Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Överenskommelse om vapenvila i Jemenkonflikt

Parterna i Jemenkonflikten har kommit överens om en två månader lång vapenvila, med inledning när fastemånaden ramadan inleds.
Den svenske diplomaten Hans Grundberg har varit avgörande för det hoppfulla beslutet.
Jemen • Publicerad 1 april 2022
Huthirebeller attackerade en oljedepå i Jidda, Saudiarabien i samband med en biltävling för en vecka sedan. Arkivbild.
Huthirebeller attackerade en oljedepå i Jidda, Saudiarabien i samband med en biltävling för en vecka sedan. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

"Parterna i konflikten har svarat positivt på FN:s förslag om en två månader lång vapenvila, som träder i kraft 2 april klockan 19 lokal tid", skriver Grundberg i ett uttalande.

Han fortsätter:

Annons

"Uppgörelsen kan förlängas efter perioden, om båda parterna går med på det."

Beskedet från FN:s sändebud på fredagen kom sedan han träffat parterna separat. Vapenvilan följer efter veckor av upptrappade stridigheter, där Huthirebellerna i Jemen bland annat angripit Saudiarabien och staden Jidda i samband med en formel 1-tävling där för en vecka sedan.

Även Förenade arabemiraten har utsatts för attacker. Svaret från länderna har varit massiva attacker mot bland annat områden i Jemens huvudstad Sanaa.

Även utrikesminister Ann Linde (S) har deltagit aktivt i försöken att nå en nedtrappning på konflikten.

Vapenvilan ska inledas på lördag kväll, bekräftade FN:s talesperson Farhan Haq. Detta efter en skriftlig bekräftelse från Huthirebellerna via Twitter.

FN:s generalsekreterare António Guterres var glad över att kunna meddela att parterna gått med på en tillfällig förhandlingslösning.

– Detta visar att om viljan finns att kompromissa så kan en fred vara möjlig, även när det ser helt omöjligt ut, sade Guterres enligt AFP.

Rättad: I en tidigare version uppgavs vapenvilan vara eldupphör.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons