Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 80 män misstänks för gruppvåldtäkt

Sydafrika • Publicerad 1 augusti 2022
Kvinnor demonstrerar utanför domstolen i Krugersdorp, Sydafrika.
Kvinnor demonstrerar utanför domstolen i Krugersdorp, Sydafrika.Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Över 80 män som gripits efter en gruppvåldtäkt på åtta sydafrikanska kvinnor har framträtt inför domstol. Sydafrikas minister med ansvar för polisen, Beki Cele, anser att händelsen är en "skam för landet".

De beväpnade angriparna tvingade sig på ett filmteam som förberedde filmandet av en musikvideo vid en gruva i Krugersdorp, en liten stad väster om Johannesburg. Åtta unga kvinnor som deltog i inspelningen våldtogs.

Annons

Migranter som saknar tillstånd att vistas i landet och som arbetar i gruvorna beskylls av polisen för dådet. 84 greps i en razzia i regionen. Under måndagen framträdde de inför domstolen anklagade för innehav av stöldgods och att illegalt ha tagit sig in i landet.

En utredning kommer att visa om de har koppling till gruppvåldtäkten, enligt polischefen. Ingen av de gripna har ännu formellt anklagats för våldtäkt.

President Cyril Ramaphosa fördömer våldtäkten och kallar den en "skymf för kvinnors och flickors rätt att leva och arbeta i frihet och säkerhet".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons