Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 60 miljarder till syriska flyktingar

En internationell insamling ledd av EU utlovar motsvarande 65 miljarder kronor i stöd till syriska flyktingar. EU:s utrikeschef Josep Borrell betonar att pengarna inte kommer att tillfalla Syriens ledare Bashar al-Assad.
Syrien • Publicerad 15 juni 2023
Syriska flyktingbarn i flyktinglägret i staden Bar Elias i Syriens grannland Libanon.
Syriska flyktingbarn i flyktinglägret i staden Bar Elias i Syriens grannland Libanon.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

– Europeiska unionens förhållningssätt till Syrien har inte förändrats, säger Borrell.

– Vi kommer inte att återetablera de diplomatiska banden med Assad-regimen fullt ut eller påbörja återuppbyggnaden innan en genuin och omfattande politisk förändring är tydlig, vilket den inte är.

Annons

Av sammanlagt 5,6 miljarder euro bidrar EU och dess medlemsländer med mest, 3,8 miljarder. USA skänker motsvarande runt 840 miljoner euro och Storbritannien 175 miljoner euro. Totalt bidrar 57 länder till stödet.

Bidragsländerna har dessutom utlovat 4 miljarder euro i lån.

Hjälpen ska gå till att hjälpa människor i Syriens grannländer – Turkiet, Irak, Jordanien och Libanon – som huserar över fem miljoner syriska flyktingar. Stödet ska även gå till alla de miljoner som är på flykt inom landet.

FN uppskattar det totala antalet syriska flyktingar till drygt tolv miljoner personer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons