Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 40 000 drabbade efter regnen i Sydafrika

Dödstalet i Sydafrika stiger efter översvämningar i östra delen av landet, främst runt storstaden Durban.
Sydafrika • Publicerad 14 april 2022
Ett drabbat hinduiskt tempel vid floden Mhlathuzana utanför storstaden Durban i Sydafrika.
Ett drabbat hinduiskt tempel vid floden Mhlathuzana utanför storstaden Durban i Sydafrika.Foto: AP/TT

– Tragisk nog har 341 dödsfall bekräftats. Det totala antalet människor som drabbats är nu 40 273, sade delstaten Kwazulu-Natals ledare Sihle Zikalala på torsdagseftermiddagen.

Räddningsarbete och hjälp till utsatta försvåras av att vägar och broar förstörts av översvämningar och jordskred. Förorter till Durban har delvis dränkts i lermassor och många hem har totalförstörts.

Annons

President Cyril Ramaphosa, som besökt naturkatastrofens hårdast drabbade områden, säger att "det rör sig om en katastrof av enorma proportioner".

Ett lågtryck har legat över östra Sydafrika, med enorma regnmängder som följd.

Den politiska ledningen i Durban vädjade om tålamod hos de drabbade:

"Vi arbetar så fort som vi kan. Våra anställda försöker återupprätta infrastrukturella tjänster. Det kan ta tid, på grund av de stora skadorna på bland annat vägar".

Men i många av de hårdast drabbade förorterna och stadsdelarna var grundläggande förnödenheter bristvara.

I Amaoti norr om Durban tilldelades de boende en hink vatten per person. Frivilliga sade på torsdagen att mat saknas, liksom kläder för många drabbade.

Många söker efter saknade bland bråte och sammanfallna hus med hjälp av ljuset på mobiltelefonernas ficklampor, eller för att hjälpa dem som behöver någon plats att sova för natten.

– Vi försöker bara hjälpa de behövande för att vi bryr oss, säger Mabheki Sokhela som på torsdagen hjälpte till i en samlingslokal i ett bostadskomplex i Glebeland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons