Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 3 000 år gammal egyptisk grav hittad

Egypten • Publicerad 15 januari 2023
Den nyligen upptäckta gravkammaren i Luxor är i dåligt skick.
Den nyligen upptäckta gravkammaren i Luxor är i dåligt skick.Foto: Egyptian Ministry of Antiquities/AFP/TT

Arkeologer har hittat ännu en kunglig grav från det forntida Egypten, meddelar landets myndigheter.

Fyndet gjordes av ett egyptisk-brittiskt forskarlag i staden Luxor vid Nilens västra strand. De första undersökningarna tyder på att graven tillhör den artonde dynastin, som varade omkring år 1550 till 1290 före vår tideräkning och omfattar bland andra faraonerna Akhenaton och Tutankhamon.

Annons

Piers Litherland vid Cambridgeuniversitetet uppger att det kan röra sig om den sista viloplatsen för en hustru eller prinsessa i ätten Thutmosis.

Enligt den egyptiske arkeologen Mohsen Kamel är sand- och kalkstenskammaren i dåligt skick med delar av inskriptionerna förstörda i översvämningar.

Graven är den senaste i raden av upptäckter de senaste åren. Den egyptiska staten har samtidigt storsatsat för att få ny fart i den för landet livsviktiga turismen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons