Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödstalen stiger efter stormen Megis framfart

Minst 148 människor har omkommit i spåren av den tropiska stormen Megis härjningar i Filippinerna – och dödssiffran befaras stiga kraftigt.
Filippinerna • Publicerad 14 april 2022
Räddningspersonal i färd med att evakuera en kvinna i Abuyog i provinsen Leyton. Bilden är tagen 12 april.
Räddningspersonal i färd med att evakuera en kvinna i Abuyog i provinsen Leyton. Bilden är tagen 12 april.Foto: AP/TT

Många saknas fortfarande i den utsatta önationen där tiotusentals tvingats lämna sina hem sedan ovädret drog in i förra veckan.

I provinsen Leyton, som drabbats hårdast, har flera fiske- och jordbruksbyar trasats sönder av de upprepade jordskred som skakat landskapet.

Annons

I Abuyog, en av kommunerna i Leyton, har räddningspersonal hittills hittat kvarlevorna efter tiotals människor och ytterligare omkring 150 saknas, de flesta av dem befaras vara döda. Många befaras ha svepts iväg flera kilometer i havet, andra har svepts med av lermassor när de sökt sig till högre liggande områden för att undvika översvämningarna.

Dåligt väder och tjocka lager av lera försvårar dessutom räddningsarbetet längs kusten.

– Det här är inte över än, det kommer att pågå i dagar, säger Abuyogs borgmästare Lemuel Traya.

Filippinerna drabbas regelbundet av tropiska stormar och forskare har varnat för att de blir allt kraftigare som en följd av den globala uppvärmningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons